Nyheter

Nygamla Östermalms saluhall har öppnat!

Klockan 11 på torsdagsförmiddagen väntade en stor folksamling på att den anrika saluhallen efter fyra års totalrenovering skulle öppna grindarna till det nygamla matparadiset på Östermalm i Stockholm.

– Det bästa är att vi kommer in i våra ursprungslokaler. En ny milstolpe!

Det sade Nils Molinder, delägare i saluhallsinstitutionen Melanders Fisk till Svensk Byggtidning, beredd bakom fiskdisken att ta emot sina första premiärkunder.

Tegelfasad, gjutjärnskonstruktioner, kompaktbruna salustånd i 1800-tals kulör, övermålade men nu runt om på väggarna framskrapade ordspråk från förrförra seklet. Parat med till största delen dolda, moderna installationer för ventilation, el och kommunikation.

Plus allt annat för att uppfylla 2000-talets krav på sådant som livsmedelshantering, arbetsmiljö och hållbarhet.
Den nu åter öppnade Östermalmshallen är kort sagt resultatet av en framtidssatsning med 1800-talsoriginalet i ständig åtanke och kikarsikte.

Där matserveringar och restauranger nära entréerna och på en balkong bakom ett trots allt nytt järnräcke ska förstärka saluhallen som publik mötesplats.

– Nu har man öppnat upp mycket mer! På så sätt blir det här ett matkluster i området som är mer öppet och inkluderande.

Det sade Stockholms stads bostads- och fastighetsborgarråd, Dennis Wedin, till Svensk Byggtidning efter sitt invigningstal på torsdagsförmiddagen.

Lite längre bort stod delägare och fiskhandlare Nils Molinder bakom fisk- och skaldjursdelikatesserna i Melanders Fisks stiliga salustånd med krog. Förväntansfullt väntande på öppningsdagens första kunder.

– Det här är otroligt vackert! Redan innan var Östermalmshallen rankad topp tio bland saluhallar i Europa. Det kommer nog inte sjunka efter det här…Här har staden gjort ett jättejobb!

Större än ytan

Som alla andra hyllade fiskhandlare Molinder på Melanders Fisk kombinationen original och nödvändig, framtidsinriktad modernisering

– De har skrapat fram den fina miljön från 1800-talet, men ändå med moderna faciliteter som centralkyla och sophantering. Allt det där är inbyggt. Projektet är mycket större än vad som syns på ytan.

Ett nytt saluhallsgolv i terrazzo har nu också blivit ett nytt och tre decimeter högre tak i källarplanet. Där tidigare undermåliga och trånga utrymmen för råvaror och tillagning nu uppfyller dagens myndighetskrav för hantering av livsmedel.

Ett nutida tillägg i byggprojektet Östermalmshallen är i grannfastigheten nyetablerade hotellet Villa Dagmar. Ägt av Hotel Diplomat och som via en glasad innergård kopplas ihop med den upprustade saluhallen.

Återinvigt mattempel

Östermalms saluhall invigdes av Oscar 11 år 1888. En kulturhistorisk byggnad med högsta klassens bevarandevärde.
Vårvintern 2016 inleddes den totalrenovering och ombyggnad som efter fyra år resulterat i det nu återinvigda mattemplet på Östermalm i Stockholm.

Bilden:
Klockan 11 på torsdagsförmiddagen väntade förväntansfulla saluhallskunder på återinvigningen av helrenoverade Östermalms saluhall.
Bild: Thomas Andersson