Nyheter

Total husbyggnad 2019 – nedgången planade ut

NAVET Analytics beräknar att de totala byggnadsinvesteringarna inom bostäder och lokaler för helåret 2019 uppgick till drygt 242 miljarder kronor. Om man jämför investeringsvolymen med 2018 innebar utfallet en marginell nedgång för total husbyggnad med cirka 1,5 procent, beräknat i påbörjade investeringar.

NAVET Analytics beräknar att de totala byggnadsinvesteringarna inom bostäder och lokaler för helåret 2019 uppgick till drygt 242 miljarder kronor. Om man jämför investeringsvolymen med 2018 innebar utfallet en marginell nedgång för total husbyggnad med ca 1,5 procent, beräknat i påbörjade investeringar.

Den svaga nedgången 2019 följde på 2018 års mer dramatiska investeringsminskning med över 10 procent i investeringsminskning.

– Husbyggnadsvolymen sjönk i linje med vår prognos säger Magnus Klein, som är ansvarig för NAVET Analytics konjunkturbevakning. Emellertid blev utfallet något mindre negativt än vad vi befarat. Nedgången skedde på bred front och berörde såväl bostadsbyggandet som husbyggnadsinvesteringarna inom privata och offentliga lokaler.

– Generellt utvecklades ombyggnadsinvesteringarna mer positivt än nybyggandet. Detta är något vi ofta ser i samband med en allmän konjunkturavmattning avslutar Magnus Klein.

NAVET Analytics presenterar konjunkturrapporten i sin helhet i slutet av mars.

Källa: NAVET Analytics, Marknadstrender Bygg
Bild: NAVET