Nyheter

NSK smörjenheter sparar kostnader hos tillverkare av taktegel

En tillverkare av keramiska tagtegel sparar € 4.950 per år genom att byta till NSK K1-smörjenheter i sin hanteringsmaskin. Bytet har dramatiskt minskat de tidigare kostnaderna för arbetskraft och stillestånd vid smörjning av de integrerade linjärstyrningarna.

Kakel- och taktegel fabriker utsätts för hårda driftsmiljöer där intrång av keramiskt damm och andra föroreningar visar sig vara skadligt för maskiner såsom hanteringsutrustning. Här kan dålig smörjning av stålkulorna i linjärstyrningarna leda till behovet av regelbunden smörjning för att upprätthålla den jämna linjära rörelse och fasta förbelastning som krävs för smidig drift.

Eftersom stillestånden och kostnaden för de sex hanteringsmaskinerna gjorde tillverkaren frustrerad vände man sig till NSK:s expertis och dess AIP Added Value Programme. NSK:s specialisttekniker utförde en fullständig utvärdering av tillämpningen, vilken lyfte fram behovet med att förbättra både systemets smörjning och tätning.

NSK rekommenderade installation av företagets K1-smörjenheter, en satsning som har inneburit ett antal betydande fördelar. Till exempel har inte bara tätning och skydd förbättrats, utan förbelastningen kan nu vidmakthållas under en längre period på grund av minskat slitage. Vidare har minskad körfriktion resulterat i lägre manövertryck för samma operation (från 6 till 4 bar), vilket sparar energikostnader.

Byte till NSK:s smörjenheter på sex maskiner innebär att det tidigare behovet av 52 smörjningsrutiner (30 minuter vardera) per år har reducerats till bara två. Baserat på minskningen av underhållstid och arbetskraft har årliga besparingar beräknats till 4 950 euro.

Med utgångspunkt i K1-enhetens framgång, som först lanserades 1996, har NSK nu utvecklat smörjenheten K1-L för linjärstyrningar vars användare vill säkerställa underhållsfri drift under längre tid.

K1-L är tillgänglig att beställa från december 2019 och erbjuder en betydande förbättring av smörjfunktionerna. Tack vare ett nyutvecklat harts kan den senaste enheten leverera smörjning nästan dubbelt så länge. Ytterligare noterbara fördelar omfattar den speciella formen på K1-L, vilken dynamiskt reducerar friktionskraften med cirka 20 % när linjärvagnen rör sig längs skenan på linjärstyrningen.

Dessutom hjälper ett nyutvecklat skyddshölje till att upprätthålla strukturell integritet och ytterligare förhindrar intrång/utkast av damm och andra partikelföroreningar.

Bilden:
Linjärstyrning hos tillverkaren av keramiska tagtegel utrustad med NSK:s solida K1-smörjsystem.
Bild: NSK