Nyheter

Byggstart för Lyckos radhus i Södra Sandby, Lund

Nu har 27 nya radhus i Södra Sandby, strax utanför Lund, börjat byggas. Björn Abelson från Lunds kommun, Anders Larsson från Lyckos och Thomas Dahl från Einar Dahl Byggnads AB tog ett gemensamt första spadtag idag.

– Vi välkomnar tillskottet av nya bostäder i Södra Sandby. Lyckos bidrar till att Södra Sandby växer, med bostäder som så väl behövs. De nya Södra Sandbyborna kan dra nytta av redan välfungerande kommunikationer, utbyggd kommunal service och de fina naturvärden som gör Södra Sandby till en så uppskattad bostadsort, säger Björn Abelson, andre vice ordförande i byggnadsnämnden i Lunds kommun.

Lyckos är ett dotterbolag till Midroc, som utvecklar både radhus och flerbostadshus för en bred målgrupp. I Södra Sandby byggs 27 bostadsrätter i två plan, 21 radhus med 2-4 sovrum på 118 kvadratmeter och 6 radhus med 3 sovrum på 110 kvadratmeter. Merparten av bostäderna är redan sålda, och om ett år kommer de stå klara för inflyttning.

– I Lyckos skapar vi väldesignade bostäder till rimliga boendekostnader, säger Anders Larsson, vd på Lyckos. Så att människor med vanliga inkomster ska kunna bo i nybyggda radhus och lägenheter.

– Designen karaktäriseras av att radhusen är extra breda för att skapa mer ljus och rymd. Bottenvåningen domineras av ett sammanhängande kök och vardagsrum med många och stora fönster, och med en skyddad altan utanför. Ovanvåningen är flexibel med ett litet allrum, 2-4 sovrum, hemmakontor eller walk-in-closet.

Husen är Svanenmärkta, d v s genererar mindre miljöpåverkan, är mer hälsosamma att bo i och har låg vatten- och energiförbrukning.

– Eftersom vi tillbringar i genomsnitt 90 % av tiden i olika inomhusmiljöer så är miljömärkningen viktig. De byggmaterial som väljs alstrar lägre halter av kemiska partiklar i inomhusluften.

Ytterligare en etapp med 13 bostäder kommer att byggas i Södra Sandby, och säljstart blir till hösten. Nya bostäder planeras även i Kävlinge, Häljarp, Svarte, Kristianstad, Simrishamn, Halmstad och Kalmar.​

Bilden:
Anders Larsson, vd Lyckos, Björn Abelson, andre vice ordförande i Lunds kommuns byggnadsnämnd samt Thomas Dahl, vd Einar Dahl Byggnads AB tog ett spadtag för det första radhuset 21 februari 2020.
Bild: Billy Berg