Nyheter

Prisad villa vågar ta ut svängarna

På en saltstänkt klippa i Bohuslän tronar en villa med säregen och spännande karaktär. Fasaden med vågiga böljeplattor i fibercement skyddar mot vädrets makter och flirtar med naturens eget formspråk. Oljat trä ger en varm ombonad känsla på umgängesytorna. Här bor arkitekten Arne och konstnären Soile w. Algeröd som har utformat huset tillsammans. Villan fick Stenungsunds byggnadspris 2019.

”..en byggnad med ambitioner. Planlösningen har en dynamisk form som likt en vinge fångar upp landskapets dynamik. Kök och vardagsrum är orienterade mot söder och väster på ett förtjänstfullt sätt. Byggnaden har ett fantasifullt anslag med postmodernt lekfull attityd som genomsyrar såväl exteriör som interiör”.

Så lyder motiveringen till Stenungsunds byggnadspris. Priset delas årligen ut av Tekniska myndighetsnämnden till byggherre och arkitekt för en uppförd byggnad som med hög kvalitet i såväl utformning som utförande långsiktigt tillför samhället identitet och karaktär.

Fasaden utmärks av de vågiga böljeplattorna som är korrugerade fibercementskivor. Traditionellt används de som yttertak, men som fasadbeklädnad bidrar de till villans säregna estetik.

– Det finns flera skäl till att det blev just böljeplattor på fasaden. Vågformen associerar till det vågiga mönster som bildas på sjöbotten av vågorna här nedanför.Den grå färgen är precis rätt nyans mot de omgivande bergen. Den horisontella linjeringen i böljeplattorna förstärker husets form, samtidigt som de vertikala skarvarna har markerats svarta för att ge stadga åt huset, berättar Arne.

Grundprincipen är att böljeplattorna klär de stora ytorna som är extra utsatta för saltstänkta västvindar, medan oljad träpanel används på de ytor man möter t ex vid entrén och uteplatsen. Ytor som också är mer skyddade.

– På en så här utsatt plats måste man välja material som klarar påfrestningarna. Fibercement är ett tåligt och prisvärt material som åldras långsamt och knappt behöver något underhåll, säger Arne.

De vita släta fibercementskivorna Cembrit Solid används som undertak vid uteplatsen samt ovanför träpanelen.

– Då behöver man inte ha stege när man ska olja in träet. Det är praktiskt och med uppljus mot de vita skivorna blir det ett underbart fint ljus!

Bilden:
Algeröds prisade villa i Bohuslän.
Bild: Åke E:son Lindman