Nyheter

Entrén till centrala Brunnshög i Lund börjar ta form

Precis norr om Solbjersvägen i Brunnshög ska varierade kvarter med plats för runt 300 nya bostäder och 150 arbetsplatser växa fram. Under torsdagen beslutade byggnadsnämnden i Lunds kommun att skicka förslaget till detaljplan för området på samråd.

Det som för många kommer att bli en första entré till Brunnshög håller nu på att planeras. De nya ”Portkvarteren” kommer att ligga mellan rondellen Solbjesrvägen/Odarslövsvägen och det kommande Brunnshögstorget som blir samlande för hela Brunnshög. Genom att kvarteren blir bland de första att bebyggas får området liv, och gatorna som leder till torget kan byggas färdiga. Något som stärker hela Brunnshögs attraktivitet.

− Planförslaget ser lovande ut och gör det möjligt att skapa en bra blandning av bostäder, kontor och service, med flera olika byggaktörer involverade, säger Klas Svanberg (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

− De blir en välkomnande entré till centrala Brunnshög med en fortsatt hög ambitionsnivå när det gäller arkitekturen. Förslaget är ett bra exempel på hur man kan bygga varierat med både täthet och gröna mötesplatser, säger Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör.

I planförslaget beskrivs hur det kan bli mellan 250 och 370 bostäder nya bostäder, lite beroende på hur de delar kommer att utnyttjas där det blir möjligt även med kontorsarbetsplatser. En del av bostäderna kan bli särskilt boende/äldreboende med 60 platser.

Principen är att flerbostadshusen och kontoren ska ligga i ytterkanten av kvarteren med sina entréer ut mot gatan. I de inre delarna blir det 18-25 radhus, som mest två våningar höga. Resultatet blir att de högre husen avskärmar gårdarna från buller samtidigt som de lägre husen gör gårdarna ljusa och luftiga.

För flertalet av byggnaderna gäller att fasaderna ska vara ljusa mot gård och gata, för att bättre reflektera dagsljuset och bidra till att det blir så ljust som möjligt även vintertid. Av samma anledning gäller att flera av husen ska ha en översta våning som är indragen så att skuggorna inte blir längre än nödvändigt.

Bostadskvarteren kommer att delas av gröna stråk, både mindre parker och trädkantade gränder. Tanken är att de gröna stråken ska hänga ihop med parkerna runt kvarteret och tillsammans bilda ett nät genom centrala Brunnshög.

I den sydöstra delen av kvarteret planeras det för ett stort moblitetshus, det vill säga ett parkeringshus som också erbjuder annan service, till exempel bilpool och cykelservice. Mobilitetshuset kommer att rymma mellan 340-400 bilar och kommer att serva både de som bor och de som jobbar i Brunnshög. I planområdet görs det också plats för ungefär 900 cykelplatser.

Samråd kommer att hållas under våren, preliminärt under mars och april, då finns det möjlighet att komma med synpunkter på planförslaget.

Bilden:
Portkvarten blir en första entré för många som kommer till Brunnshög.
Bild: Lunds kommun, Brunnshögsprojektet