Nyheter

Bostadspriserna väntas stiga under 2020

Fyra av tio, 36 procent, av svenskarna som nyligen köpt eller sålt sin bostad tror på stigande bostadspriser under det närmsta året. Endast 9 procent tror att priserna kommer att sjunka, visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bopanelen.

– Trots att bostadspriserna nu ligger nära rekordnivåerna för tre år sedan tror många på en prisuppgång det kommande året. Det förklaras till stor del av faktorer som fortsatt låga räntor, brist på bostäder samt balans mellan köpares och säljares prisförväntningar, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Fyra av tio, 36 procent, av de som nyligen köpt eller sålt en bostad bedömer att det blir en prisuppgång under 2019. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kund- och mäklarundersökning Bopanelen, där 4 383 personer svarat på frågan om hur de tror att bostadspriserna kommer att utvecklas på ett års sikt. Frågan har även besvarats av 404 av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings fastighetsmäklare, där är andelen som tror på stigande priser under det närmsta året 39 procent.

– Framtida räntehöjningar och en tydlig försämring av konjunkturen blir utmanande för bostadsmarknaden på sikt. Här kommer storstäderna, med Stockholm i täten, att påverkas först. Det är därför viktigt att få till åtgärder som kan öka rörligheten på bostadsmarknaden, där en omformulering av amorteringskraven och kraftigt sänkt flyttskatt bör vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Av de tre storstadsregionerna är de som nyligen sålt en bostad i Stockholms län och de som nyligen köpt en bostad i Skåne de som tror mest på stigande bostadspriser – 39 procent är förvissade om fortsatt prisuppgång. Högst andel som tror på en negativ prisutveckling, 10 procent av de svarande, är bostadssäljare i Västra Götaland.

Bilden:
Enligt Bopanelen bedömer fyra av tio, 36 procent, av de som nyligen köpt eller sålt en bostad att det blir en prisuppgång under 2019. Det tror också 39 procent av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings fastighetsmäklare.
Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling