Nyheter

Nya avfallsföreskrifter ska öka sopsorteringen i Umeå

Kommunfullmäktige i Umeå kommun har beslutat om nya avfallsföreskrifter för att bland annat öka sorteringen av matavfall från hushållen. Beslutet innebär att samtliga hushåll ska sortera ut matavfall från och med den 1 mars 2020.

– Sorteringen av avfall är för låg i Umeå kommun. För att möta de ökade krav som lagstiftningen ställer och för att uppnå miljömålen behöver fullmäktige vidta åtgärder för att öka utsorteringen. Utöver att samtliga hushåll i Umeå kommun kommer att sortera ut sitt matavfall, utökas också möjligheterna för fastighetsägare ha gemensamma behållare för bättre miljö och minskade transporter, med mera, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Umeå kommun erbjuder sedan långt tillbaka hushållen möjligheten till utsortering av sitt matavfall. Enligt kommunens avfallsplan ska minst 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut och behandlas biologiskt senast år 2020. Detta för att växtnäring ska kunna tas tillvara.

För 2018 låg sorteringen av matavfall på 39 procent. Dessutom ska minst 40 procent av matavfallet behandlas så att även energi tas tillvara.

Kommunfullmäktige beslutar om följande förändringar:

Samtliga hushåll ska sortera ut matavfall för hushåll från och med den 1 mars 2020
Stycket om anläggande och åtgärder inför hämtning av hushållsavfall har förbättrats
Förtydligande av förutsättningar för att få hämtning av grovavfall och trädgårdsavfall vid fastighet
Översyn av hämtningsområde och kartbilaga var veckohämtning för flerfamiljshus och verksamheter kan tillåtas
Utökade möjligheter till gemensam behållare för tre eller fler fastighetsägare för bättre miljö och minskade transporter
Bilagan för sortering och lämning av hushållsavfall har förtydligats och anpassats till nya förordningar som kommit.
Nya sorteringsfraktioner har tillkommit för användbara saker.

Bild av Hans Braxmeier från Pixabay