Nyheter

Attefall: ”Bolund – en bromskloss”

Regeringen gör alldeles för lite för att lösa bostadskrisen i Sverige. Det säger tidigare bostadsminister Stefan Attefall i säsongspremiären av EFN:s bostadspodd Kvadrat.

Den tidigare bostadsministern Stefan Attefall, civil- och bostadsminister mellan 2010 och 2014, är mycket kritisk till den nuvarande regerings bostadspolitik. Han ser framförallt bristen på reformer som en stark bromskloss för bostadsmarknaden.

– Bostadsfrågorna måste komma upp på den politiska agendan på allvar. Januariöverenskommelsen försöker peta i några saker som egentligen inte betyder något, säger Stefan Attefall (KD).

Attefall får medhåll från André Johansson, marknads- och kommunikationschef på HSB.

– Hans jobb verkar i dag inte gå till så mycket bostadsreformer. Det är annat som är på agendan. Det är min slutsats, säger Johnsson.

Attefall menar även att Finansdepartementet håller på med navelskådning eftersom de stirrar sig blinda på hushållens skuldsättning i stället för att ha ett politiskt helhetstänk. Han ser i stället den privata sektorn som drivande i att på allvar hantera bostadsmarknaden.

– Jag tycker att det är jättespännande, det som nu håller på att hända nu. Det finns många nya idéer som man testar. Men vi måste hitta fler lösningar för de som inte har så mycket kapital att kunna äga sin bostad och ta sig in på bostadsmarknaden, säger han.

Nytt för säsong fyra är att programledaren Joakim Båge kommer att dela med sig av sina bästa tips och knep från ljudbokserien Bostadsskolan som EFN lanserade i samarbete med Storytel den 13 januari 2020.

Bilden:
Stefan Attefall, tidigare bostadsminister.
Foto: EFN Ekonomikanalen