Nyheter

Moduler blev lösningen för vattenskadad förskola

Under sensommaren 2018 upptäcktes en utbredd vattenläcka i lokalerna vid Lekholmens förskola i Kristianstad. Fem avdelningar och ett kök hade ödelagts och stressen över att hitta en ny lokal var minst sagt påtaglig. Men i februari förra året flyttade verksamheten in i 34 modulpaviljonger från Adapteo.

Genom snabba leveranser och en hög anpassningsfrihet kunde modulerna enkelt skräddarsys för att passa förskolans verksamhet, så att barn och personal återigen fick en stabil och trygg miljö att vara i.

Det var i augusti 2018 som en vattenläcka orsakade stora fuktproblem för Lekholmens förskola i Kristianstad; stadens enda förskola med nattomsorg och OB-avdelning (obekväm arbetstid). Efter att ha fått evakuera förskolan akut var kommunen tvungen att förflytta och dela upp barnen till förskolor runt om i kommunen, bland annat till Åhus.

Detta skapade problem och ökade osäkerheten hos föräldrar, personal och barn.
I februari 2019, i väntan på beslut om rivning eller renovering av de gamla lokalerna, kunde verksamheten flytta in i tillfälliga modullokaler, så kallade paviljonger. De 34 modulerna levererades av Adapteo, experter på flexibla modullösningar.

Tillfällig lösning – permanent känsla

För att lösa problemen vid Lekholmen var Adapteo tvungna att snabbt leverera moduler som skulle vara fullt fungerande med tillagningskök, samt möjliggöra en flytt för fem avdelningar – fyra vanliga och en nattisavdelning.

Till projektet valdes modulsystemet C90, en serie med moduler speciellt utvecklade med tanken att flyttbara lokaler inte bara ska vara lika bra som platsbyggda hus, de ska till och med upplevas som bättre. Mats Berg, projektledare på Kristianstad kommuns tekniska förvaltning, berättar:

– Det var en otroligt pressad tid och barnen, föräldrarna och personalen blev lidande. Men när paviljongerna stod redo och inflyttningen var klar märkte man hur nöjda alla blev med resultatet. Man känner inte av att det är paviljonger som man befinner sig i. De har en otroligt hög standard och erbjuder allt man behöver, exempelvis ett tillagningskök. Dessutom var det perfekt att vi kunde fortsätta att erbjuda nattomsorg och hålla vår OB-avdelning öppen.

Leka med möjligheterna

Med de nya lokalerna har Lekholmens förskola kunnat fortsätta verksamheten precis som vanligt, och genom modulernas flexibilitet är anpassningsmöjligheterna många. Zeljko Orlandic, ansvarig från Adapteo, berättar:

– Den stora fördelen med våra modullösningar är att de är helt och hållet flexibla och därför kan anpassas efter verksamhetens exakta önskemål, även efter montering. Modulerna är som legobitar som sätts ihop; man kan leka med möjligheterna, men målet är alltid att skapa den mest effektiva lösningen som passar verksamhetens behov till hundra procent.

Han avslutar:

– Paviljonger brukar kallas tillfälliga lokaler, men egentligen är de minst lika permanenta som vilken fast lokal som helst. Modulerna ska nämligen möta alla krav från dag ett, och sedan måste de fortsätta att göra det i en lång tid framöver. Detta erbjuder långsiktig trygghet för både personal och föräldrar, och skapar en säker miljö för barnen så att de kan fortsätta leva, leka och lära.

Bild: Adapteo