Nyheter

Robert Dickson satte spaden i backen för 100-talet nya lägenheter i Gårdsten

Bostadsstiftelsen Robert Dickson fortsätter sin satsning på att utveckla ytterstaden, Gårdsten i nordöstra Göteborg. Nyligen togs det första officiella spadtaget för stiftelsens 100-talet nya lägenheter i ytterstaden.

Det var en kall och lite ruggig decemberdag men ändå var glädjen påtaglig hos alla dem som hade transporterat sig till Gårdsten när det var dags för Robert Dickson att byggstarta fler nya hem. Första spadtaget slogs i backen av kommunalrådet samt Byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M), Donya Aslanzade, projektledare på Roberts Dicksons stiftelse, Amela Turuljac, Gårdstensbostäders Styrelse samt Johan Lundgren, Botrygg.

– Jag är mycket glad åt de ytterligare 116 nya lägenheterna som tillkommer i Gårdsten. Området ligger nära såväl service och kommunikationer som vacker natur. Vi har sedan tidigare 132 lägenheter på Kryddhyllan i västra Gårdsten. Lägenheterna kommer färdigställas etappvis fram till hösten 2021, säger Mikael Jansson, VD för Robert Dicksons stiftelse.

Det ingår i stiftelsens långsiktiga strategi att vara en aktiv samhällsbyggare i Göteborgs stad. Därför prioriterar vi byggnation av åtkomliga bostäder för vanliga göteborgare. Tidigare har beståndet främst bestått av bostäder i centrala och västra Göteborg, men sedan 2018 har en särskild satsning initierats för ett eget bostadsbestånd uppe i Gårdsten, ytterstaden. Under 2018 färdigställde Dicksons stiftelse 132 stycken åtkomliga lägenheter på Kryddhyllan i Gårdsten.

– Det är mycket glädjande att jag nu kan ta det första spadtaget för 100-talet nya lägenheter i ytterstaden tillsammans med Robert Dicksons Stiftelse. Bostadsbristen skall knäckas under denna mandatperiod, det är min fasta övertygelse. Alliansen har högt ställda mål vad gäller stadsutvecklingen i Göteborg, i min egenskap av varande ordförande för Byggnadsnämnden vill jag säkerställa att de uppsatta högt ställda målen inom stadsutvecklingsområdet verkställs, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg.

På plats under första spadtaget var även Gårdstensbostäders VD Michael Pirosanto. I bolagets vision Gårdsten 2025 ingår att stadsdelen ska växa med olika upplåtelseformer.

– Gårdsten växer. 1997 hade Gårdsten 5 900 invånare. Idag har vi 9 000 invånare och år 2025 ska vi vara ca 13 000, konstaterar Michael Pirosanto.

Bostadssatsningen ingår i projektet BoStad2021 och de 116 bostäderna utgörs till största delen av ettor, tvåor, och treor fördelade på sex huskroppar. Projektet genomförs i tätt samarbete med byggutvecklaren Botrygg Bygg AB som i detta fall är totalentreprenör.

Bilden:
Första spadtaget togs gemensamt av Johan Lundgren, Botrygg, Donya Aslanzade, Roberts Dicksons stiftelse, Amela Turuljac, Gårdstensbostäder och kommunalrådet Hampus Magnusson (M).
Foto: Dino Soldin