Nyheter

Umeå kommun får ny Plan- och byggtaxa

Kommunfullmäktige i Umeå kommun väljer väljer att följa Skatteverkets rättsliga vägledning vilket innebär att momsbelägga så kallad finutstakning vid nybyggnation. Skälet är att kommunen inte behöver göra denna utstakning, den kan utföras av andra parter, och är därmed inte att betrakta som myndighetsutövning.

– Det råder för närvarande stor variation i svenska kommuner vad gäller att lägga moms på denna och närliggande tjänster eller inte. Skatteverket har dock en mycket klar uppfattning i frågan vilken Umeå kommun nu följer. Det här är något som alla kommuner i Sverige behöver se över, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Byggnadsnämnden i Umeå kommun har i en process som inkluderat en anmälan till Konkurrensverket samt en utredning inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fått anledning om att pröva om moms ska läggas på finutstakning. Konkurrensverket svarade att detta var en fråga för Skatteverket.

Skatteverket anser att avgifter för utstakning när den görs av kommunen inte utgör myndighetsutövning. Om utstakning ska göras eller inte vid nybyggnation är något som kommunen ska besluta om, men kommunen måste inte utföra själva stakningen.

Den enskilda har möjlighet att ingå avtal med annan aktör än kommunen om att göra utstakningen. Utförande av utstakning är därför inte en verksamhet som kommunen bedriver i egenskap av offentlig myndighet.

Kommunfullmäktige beslutar att anta den reviderade Plan- och byggtaxan samt att justeringen ska gälla från och med den 1 januari 2020.