Nyheter

Nytt samarbete: GROHE och Folksam ska hålla svenska hem torra

I Sverige är det svårt att hitta ett hem som saknar en brandvarnare. Att ha en vattenvarnare, eller vattenfelsbrytare är dock inte alls lika vanligt. Detta trots att vattenskador är drygt tre gånger så vanliga som brandskador. Dessutom är det den värdemässigt största skadan som drabbar hushåll. För att ta ett krafttag mot vattenskador inleder nu GROHE och Folksam ett nytt samarbete.

Att åtgärda en vattenskada är ofta både tidskrävande och kostsamt. Under 2018 drabbades 75 000 svenska hushåll av vattenskador till ett värde av 2,6 miljarder kronor. Det visar statistisk från Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation. Skador till följd av vattenläckage blir dessutom allt vanligare. Under 2018 drabbades närmare 5 000 fler hushåll än året innan.

För att minska antalet vattenrelaterade skador i Sverige har det globala sanitetsföretaget GROHE ingått ett nytt samarbete med försäkringsbolaget Folksam. Folksam erbjuder ett urval av sina kunder möjligheten att installera GROHEs vattenfelsbrytare, GROHE Sense Guard, till ett mycket förmånligt pris.

– Vi är mycket glada att kunna inleda detta samarbete med Folksam. Vattenläckor och -skador är ett stort problem i svenska hushåll. Förutom att det kostar enorma summor pengar så leder det till onödigt vattenspill. Vår undersökning Vattenbarometern visar att drygt var tionde svenskt hushåll har en droppande eller läckande kran, tvättställ eller toalett. Det motsvarar 18,7 miljarder liter onödigt vattenspill. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för hur vanligt det är med vattenskador – och hur enkelt det faktiskt är att förebygga dem, säger Johan Kling, landschef på GROHE Sverige.

– Vattenskadorna är den allra största kostnaden för oss på̊ Folksam och uppgår till närmare 40 procent av de totala skadekostnaderna i våra villahemförsäkringar. En väldigt hög siffra som enkelt skulle kunna åtgärdas. Att skaffa en vattenfelsbrytare, som exempelvis GROHE Sense Guard, är ett billigt och effektivt sätt att upptäcka och hantera olyckan innan den är framme. I Norge har det varit lagkrav på vattenfelsbrytare i alla nybyggnationer sedan 2010, vilket har lett till en minskning av vattenskador med upp till 85 procent i nybyggda hus, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Om samarbetet:
Kunder hos Folksam får köpa en GROHE Sense Guard för 3 000 kronor (värde 5 599 kronor). Bravida installerar utrustningen helt kostnadsfritt (värde 3 390 kronor).

Läs mer om GROHE Sense Guard här: https://www.grohe.se/sv_se/smarthome/sense-guard/

Bilden:
GROHE Sense Guard.
Bild: GROHE