Nyheter

KONE har installerat hissarna i Brf Viva – årets miljöbyggnad

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019. KONE har installerat flera innovativa People Flow-lösningar i projektet, bland annat KONE MonoSpace.

Priset delas ut årligen av organisationen Sweden Green Building Council med syfte att belöna det bästa projektet inom hållbart samhällsbyggande under det gångna året.

– Vinsten är ett kvitto på det arbete som Riksbyggen och alla våra samarbetspartners lagt ner för att skapa ett unikt bostadsprojekt där många nya lösningar inom hållbarhetsområdet testas för första gången, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Göteborg.

Riksbyggen har certifierat Brf Viva i Göteborg enligt Miljöbyggnad Guld. Att KONE valdes som leverantör av hissarna till projektet, innebär att KONE lever upp till de miljömål som krävs för att uppnå denna nivå:
1. Hissarna är upptagna i databasen Sunda Hus som minst B-bedömda.
2. Elmaterial skall vara PVC- och halogenfria.
3. Lägsta möjliga energiförbrukning.
o Regenerativa drivsystem med återmatning på elnät.
o Hissarna är utrustade med styr- och drivsystem som går i standby-läge.
4. Byggavfall skall återvinnas alternativt energiåtervinnas till minst 95 procent.

– KONE som företag jobbar hårt för att minska vår verksamhets miljöpåverkan, och vi är stolta över att kunna påverka och främja byggandet av miljöklasscertifierade byggnader, säger Rasmus Anjert, affärsområdeschef för New Equipment Business i KONE Skandinavien. Han fortsätter:

– Vi gratulerar Brf Viva till utmärkelsen som årets miljöbyggnad och är väldigt glada över att få vara delaktiga i detta unika och innovativa projekt. Med våra innovativa, energieffektiva och hållbara People Flow-lösningar installerade i projektet har vi bidragit till ett mer långsiktigt hållbart samhälle.

Om Brf Viva

Bostadsrättsföreningen Viva har 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg. Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret.

Bild: Riksbyggen