Nyheter

Seminarium om återbrukad plåt på Stålbyggnadsdagen

På Stålbyggnadsdagen arrangerar Plåt & Ventföretagen ett seminarium om återbruk av plåt och hur man minskar spillet. Huvudtalare är arkitekten Luka Murovec, som har ritat den spektakulära bastun ”Svettekörka” i Göteborg. Bastun består enbart av återvunnet material, däribland plåten som täcker hela fasaden.

Den 7 november går årets Stålbyggnadsdag av stapeln i Göteborg. Plåt & Ventföretagen arrangerar i år ett seminarium, i samarbete med Svensk Byggplåt, som går under namnet ”Återbruk och minskat spill!”. På seminariet diskuteras bland annat varför byggplåt, som ofta tillverkas av stål, är dagens och framtidens miljösmarta byggmaterial.

– Besökarna på vårt seminarium kommer att få ta del av bra exempel på att plåt och stål kan återbrukas. Förhoppningsvis ska få möjlighet att upptäcka den miljösmarta byggplåten och det stora kretslopp som detta byggmaterial rör sig i, säger Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen och ordförande i Svensk Byggplåt.

Under seminariet kommer Luka Murovec från arkitekturkollektivet Raumlabor i Berlin, vara huvudtalare. Han är en av arkitekterna bakom den spektakulära bastun i Frihamnen i Göteborg – ”Svettekörka”. Utomhusbastuns plåtfasad består av hundra procent återvunnet material. Den korrugerade fasadplåten, som täcker både bastuns kropp och ben, är tagen från ett plank i ett nedlagt industriområde i Bulycke vid Torslanda.

– Korroderad plåt är inte bara ett hållbart och oändligt återvinningsbart material, det är också tillräckligt robust för att motstå hårda miljöer. Dessutom är plåten lätt att hantera på plats, i transporter, och den är enkel att forma och skära till, säger Luka Murovec.

Från Plåt & Ventföretagens medlemsföretag Weatherproof Family deltar Juha Rosenström för att inspirera och prata om deras fasadsystem som passar väl för återbrukad plåt. För Plåt & Ventföretagen och deras medlemmar är hållbart byggande en prioriterad fråga.

– Det går alltid att effektivisera processen, men redan i dag är våra medlemsföretag duktiga på att återbruka och återvinna. Dessutom vill vi lyfta frågan till ett mer politiskt plan och på sikt göra det ännu mer attraktivt och lönsamt att bygga hållbart, säger Johan Lindström.

Läs mer: https://stalbyggnadsdagen.se/arkitektursparet

Bilden:
Återbruk av plåt i byggprocessen är temat på årets seminarium på Stålbyggnadsdagen, den 7 november i Göteborg.
Bild: Plåt & Ventföretagen