Nyheter

Bröderna Braw flitigast i bostadsdebatten

Bröderna Daniel och Johan Braw är flitigast i svensk bostadsdebatt. Det visar en undersökning från Boinstitutet, som analyserat opinionsbildande texter i nyhetstidningar och bostadsdebatten på Twitter under året.

Daniel Braw, som är ledarskribent för den moderata lokaltidningen Barometern-OT i Kalmar har skrivit 33 artiklar om bostadsfrågan på ett år och är därmed den skribent som fått flest artiklar publicerade.

– En detalj som från första början fick mig att titta närmare på bostadsfrågan var att Kalmar län, efter Halland, tog emot mest investeringsstöd per invånare i landet, trots att bostadsbristen i Kalmar omöjligen kan vara störst i landet, säger Daniel Braw till Boinstitutet.

Daniel Braw: Saknar klimatfrågan i bostadsdebatten

Sett till den totala mängden artiklar står tidningarnas ledarredaktioner för nära hälften (49%) av alla opinionstexter om bostadsfrågan. Den andra dryga hälften (51%) är inskickade debattartiklar, där Socialdemokraterna är den organisation som står för flest artiklar (63 st). Av de tio skribenter som fått flest artiklar publicerade arbetar bara en på en tidning med vänsterpolitisk inriktning- Daniel Swedin på Aftonbladet. Aftonbladet är å andra sidan den tidning som har störst genomslag i debatten (25%) på grund av sin stora räckvidd. Övriga nio skribenter på topplistan skriver för en tidning med liberal eller moderat inriktning. Den tidning som publicerat flest opinionstexter om bostadsfrågor under mätperioden är liberala Göteborgsposten.

– Ett ämne jag saknar i bostadsdebatten är klimatfrågan. Trots att byggsektorn står för lika mycket utsläpp som bilismen handlar debatten bara om att minska bilismen, inte byggandet, säger Daniel Braw.

Johan Braw: Autonoma fordon kommer förändra fastighetsbranschen

I sociala medier och specifikt på Twitter är Johan Braw, VD för det allmännyttiga bostadsbolaget Sölvesborgshem, med över 600 tweets, den person som är mest aktiv i bostadsdebatten under hashtag #bopol som är den vanligaste märkningen av tweets om bostadspolitik.

– Det jag uppskattar med twitter är att jag lär mig mycket, inte bara om politik och bostäder, utan också om digitalisering, ekonomi och miljö, säger Johan Braw som förutom rollen som VD för Sölvesborgshem även är ordförande i allmännyttans digitala vd-råd.

– För egen del försöker jag använda hashtaggen #bopol just för att pröva hypoteser jag har, och se om de håller, eller kanske behöver modifieras. Ett exempel på en sådan hypotes jag tagit upp är att autonoma fordon kommer att vara den stora disruptionen mot fastighetsbranschen, säger Johan Braw.

Johan Braw: Vill se fler som på riktigt är nyfikna på nya perspektiv

I jämförelse med bostadsdebatten i tidningarna som domineras av borgerliga skribenter, finns fler vänsterprofiler representerade i toppskiktet på Twitter. Den twittrare som når flest är Gudrun Schyman, kommunpolitiker för Feministiskt Initiativ i Simrishamn, med över 127 000 följare. Av organisationer som taggat med #bopol är Vänsterpartiet det parti som når flest med sina 71 200 följare. Den twittrare med störst genomslag står däremot till höger, Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna med sina 291 inlägg och 16 000 följare. Det tweet som enskilt haft störst genomslag står Dagens nyheter för, som i ett inlägg länkar till en artikel av Viktor Barth Kron om fin och ful arkitektur, där han riktar kritik mot såväl arkitekturupproret som dess kritiker.

– Det jag skulle vilja se mer av i debatten på twitter är att fler av dem som diskuterar bostadspolitik på riktigt är nyfikna på nya perspektiv och resonemang, säger Johan Braw till Boinstitutet.

Störst debatt om bostadsbrist, hyressättning och hushållens skulder

Det osäkra parlamentariska läget och regeringsförhandlingarna, som senare landade i Januariavtalet, har varit föremål för stor debatt, visar en analys av de sex tidningar med störst genomslagskraft.

Centralt i debatten om Januariavtalet tycks vara förslaget om fri hyressättning i nyproduktion och behov av en skattereform. Vidare har debatten handlat om hushållens skuldsättning, amorteringskravet, hotet om finanskris, räntepolitik och byggregler. En fråga som löper som en röd tråd genom alla analyserade tidningar är bostadsbrist och hemlöshet bland utsatta grupper. Ideologiska skiljelinjer framträder dock när det gäller lösningarna. Ett exempel är hyressättningen, där liberala skribenter argumenterar för friare hyressättning i syfte att bredda bostadsmarknaden, medan skribenter till vänster ställer sig kritisk till förslaget med argumentet att marknadshyra leder till högre hyror.

Om undersökningen

Undersökningen med titeln ”Bopol Topp 10 – Analys av bostadsdebatten” är framtagen av Boinstitutet i samarbete med Tyréns, som samlat in 22 374 artiklar av opinionsbildande karaktär i tryckt nyhetsmedia under perioden 1 september 2018 – 31 augusti 2019 och som innehåller något av nyckelorden bostad, bostadsmarknad, bostadsbrist eller bostadspolitik, i samtliga böjningsformer. Urvalet består av 1 232 artiklar från de tjugo största utgivarna baserat på räckvidd i tryckt och digital form, uppdelat på storstads-/kvällstidningar samt lokaltidningar.

Boinstitutet har även gjort en analys av bostadsdebatten på Twitter, i samarbete med Meltwater, som sammanställt stastistik över räckvidd och rankat genomslaget för 100 twitterkonton som använt hashtag #bopol under perioden 1 sepember 2018 till 1 september 2019.

Bilden:
De tio mest förekommande avsändarna av opinionstexter om bostadsfrågor i tidningsmedia, i kategorin ledare, analys och krönika. Från vänster i fallande ordning. 1. Daniel Braw, Barometern-OT, 2. Johan Rudström, Upsala Nya Tidning, 3. Martin Tunström Barometern-OT 4. Lars Ströman, Nerikes Allehanda, 5. Csaba Bene Perlenberg, Expressen, Kvällsposten, GT, 6. Karin Pihl GP, VLT, Västerbottens-Kuriren, 7. Joakim Broman GP, Västerbottens-Kuriren, 8. Tobias Wikström Dagens Industri, 9. Daniel Swedin Aftonbladet 10. Richard Appelbom, VLT.
Fotokollage: Boinstitutet