Nyheter

Gammal industribyggnad blir nutida mötesplats i Sickla

När Nackas gamla industriområde Sickla nära Danvikstull mot Stockholms innerstad görs om till bostäder och kontor är den gamla Formalinfabriken inget undantag. En ny mötesplats för social gemenskap, kultur och kreativ yrkesverksamhet.

– Formalinfabriken blir områdets nya hjärta! En byggnad som vi kommer att öppna upp på olika sätt, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef bostäder på byggherren Atrium Ljungberg.

Ombyggnaden av den gamla Formalinfabriken i stadsdelen Nobelberget i Sickla gick i mål våren 2019. Med drygt 2000 kvadratmeter i fyra våningar att disponera för de boendes gemenskap, kultur och kreativ yrkesverksamhet.
En ny mötesplats och ”kulturhubb” i ett framväxande bostadsområde.
Här som på så många andra ställen i Stockholmsområdet och runt om i världen på platsen för ett tidigare industrikvarter från en annan epok.

– Vi tar både tillvara på industriarvet och skapar möjligheter för nya verksamheter, säger affärsutvecklingschef Joanna Berg på Atrium Ljungberg.

Formalinfabriken har använts som laboratorium och kontor.
Det är saneringsentreprenören RGS Nordic som stått för giftsaneringen av den gamla industrimarken på Nobelberget och runt Formalinfabriken.
Föroreningar som legat betydligt djupare än vad förundersökningarna visade, konstaterar projektledare Johannes Hedtjärn på RGS Nordic.

– Från början trodde man att det bara var från noll till två meter som skulle saneras. Norr om Formalinfabriken kom vi nästan ner till havsnivån i ett hål på fem, sex meter, tillägger han.

Kök och kontor
Den karakteristiska industri- och tegelbyggnaden Formalinfabriken är ombyggd med bevarad industrikänsla. Nu som mötesplats för de som bor, arbetar eller besöker Sickla och Nobelberget.
Där entrévåningen med sina stora glaspartier, fåtöljer, livemusik och restaurang med café är tänkt som ett ”vardagsrum” för de som söker sig hit.
En trappa upp finns Mötesplatsen Köket. Det vill säga ett fullt utrustat modernt kök med grytor, kastruller och en ljus matplats. Färdigt att boka för privata tillställningar och besöka i samband med matlagningskurser, personal-och skolfester eller andra event och tillställningar.

Betong och tegel
Industrikänsla med slipade betonggolv, murade tegelväggar och högt i tak präglar de kreativa kontoren på våningarna två, tre och fyra.  I mitten på september månad hösten 2019 var den första hyresgästen på väg att flytta in.

– Men vi har fortfarande hyresgästanpassningar som pågår, rapporterade då affärsutvecklingschef Joanna Berg.

FAKTA I KORTHET:
Ny- ombyggnad mötesplats, kontor, Sickla, Nobelberget
Tidplan: augusti 2018–april 2019
Byggherre: Atrium Ljungberg
Totalentreprenör: TL Bygg AB
Arkitekt: HOW Arkitekter AB
Kostnad: 50-80 mkr