Nyheter

Planförslag för 1 600 nya bostäder på Lilljansområdet på samråd

Nu finns ett planförslag för Lilljansområdet och del av campus på samråd. Där planeras det för cirka 1 600 nya bostäder samt lokaler för verksamheter.

– Det finns en tydlig vision om att Lilljansberget ska utvecklas till en kvartersstad med blandat innehåll. Det ska ske i samspel med att universitetet ska kunna utvecklas för sitt framtida behov inom det befintliga campusområdet. Fullt utbyggt innebär planförslaget bostäder för cirka 3 000 invånare vilket är väldigt positivt då det finns ett stort behov, säger Clara Ganslandt, planchef.

Området omfattar Lilljansberget tillsammans med Lilljansskogen, Petrus Laestadius väg och delar av campusområdet. Planförslaget gör det möjligt att bygga cirka 1 600 nya bostäder varav en del blir studentbostäder. Utöver bostäderna tillkommer lokaler för verksamheter och kontor främst längs Petrus Laestadius väg med koncentration kring en ny entré till Sverige lantbruksuniversitet.

Viktiga naturvärden
I Lilljansskogen och i närmiljön finns viktiga naturvärden och områden för rekreation och friluftsliv som ska bevaras. Planen ska även säkerställa bevarande av en ekologisk spridningskorridor mellan Stadsliden och Nydala.

– Närheten till naturen föreslås ge området dess karaktär och identitet. Ett större hällparti i områdets mitt föreslås sparas och bilda en gemensam naturpark för boende och besökare i området. I planen har vi även arbetet med att främja hållbart resande. Bland annat genom att skapa förutsättningar för goda kollektivtrafikförbindelser samt ett väl utbyggt gång- och cykelnät, säger Clara Persson Harlin, planarkitekt.

Illustration Brunnberg & Forshed