Nyheter

Scanmast har kunskap att bygga morgondagen

Scanmast projekterar, bygger och ordnar allt som har med teknikbärare att göra. Både i luften, genom master och torn, och under marken när det handlar om fiber som ska dras.

Med andra ord ser Scanmast till att vi har 4G i våra telefoner och fiber i våra hem, att det fortfarande är ljust på fotbollsplanen när solen går ner och att övrig teknik som Airfiber, övervakningskameror etc. monteras på ”rätt” produkter som klarar kundens krav.

Det hela började i Mora 1929 när uppfinnaren och konstruktören Anders Wikstrand konstruerade en metod för att göra stegar av tunnväggiga stålrör. Det blev grunden till företaget WIBE som han startade ihop med finansiären Victor Berg.

Tusentals torn
På 1960-talet byggde de radio och TV-master som finns över hela Sverige. Och som står kvar än idag. Sedan dess har man levererat tusentals torn, stagade master och fackverksbalkar som står på alla möjliga och omöjliga platser och utsätts för sol, nederbörd, is och kraftiga vindar.

2009 bildades Scanmast och man tog med sig sin långa historia och erfarenhet i en kort flytt till nya lokaler. Du hittar fortfarande Scanmast i Mora.

Scanmast har fokus på tre områden:

* Telekom *Entreprenad * Material

– Inom entreprenadsidan arbetar vi inom många olika projekt och är ofta med i belysningsprojekt där vi bygger belysningsanläggningar till bland annat travbanor, idrottsanläggningar, hamnar och flygplatser. Vi är också med i spännande projekt med fjärrstyrda flygledartorn åt Saab. Här bygger vi själva bäraren av den tekniken, säger Anders Karlsson, säljare på Scanmast.

– Telekomavdelningen arbetar mot de stora operatörerna i Sverige och Norge. Idag väntar vi in kommande projekt med den nya 5G-tekniken. Här håller vi på och rustar oss ordentligt. Vi hoppas att det kommer att bli mycket att göra. Vi ser med spänning fram emot nästa generation inom telekom.

Det går mer och mer mot helhetsåtaganden för Scanmast. Projekt drivs i egen regi eller i samarbete med partners. Scanmast har idag cirka 70 anställda och många av dem har varit med på en lång resa med master och torn.

Företaget har också en egen konstruktionsavdelning med konstruktörer och beräkningsingenjörer som ibland är med och ritar och designar specialdetaljer till olika projekt, där  man möter kundens olika krav.

– Vi är väldigt flexibla mot kunderna och vill lösa deras problem. Det mesta vi bygger kretsar kring fackverkskonstruktioner som kan byggas både stående och liggande. Vid liggande montage så används de till att exempelvis bära fjärrvärmeledningar, olje- och vattenledningar vid industrier där vi klarar spann på upp till cirka 20 meter mellan pelare. Vi arbetar med många standardprodukter som kan användas inom många olika områden. Därför har vi en kort leveranstid.

Säkerhetspark vid Arlanda
Intill E4:an vid Arlanda flygplats i Stockholm byggs nu en fysisk träningsanläggning för att träna dem som arbetar i byggbranschen på säkerhet. Initiativtagare till detta projekt är Sveriges Byggindustrier.

Säkerhetsparken blir ett nytt verktyg för att minska olyckorna i byggbranschen. Säkerhetsparken planeras att stå färdig för invigning oktober 2019. Ett av Scanmasts åtaganden i detta projekt är att bygga/installera områdesbelysningen som omfattar 15 stycken 18 meters belysningsmaster med tillhörande ledbelysning.

Beställare för detta arbete är NCC och Scanmast gör jobbet i samarbete med Bravida Uppsala.

– I många projekt som vi utför idag så blir det mer och mer att kunden vill ha en helhetslösning ifrån oss, säger Anders Karlsson.

– Idag hanterar vi likande projekt helt i egen regi men det händer också att vi tar hjälp av samarbetspartners.

– Start av vårt arbete var 12 augusti och det skall vara färdigt och överlämnat 30 september, säger Anders Karlsson.