Nyheter

Energiminister Ygeman: ”Energibranschens machokultur gör att man tar onödiga risker”

Antalet anmälningar om elrelaterade arbetsplatsolyckor har ökat under lång tid, visar en rapport från Elsäkerhetsverket. Förra året anmäldes 226 stycken sådana olyckor, och ett dödsfall, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I söndags dog en linjemontör på Orust efter att ha fått ström i sig. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman tror att branschen har kulturproblem.

– Det finns lite av en machokultur, där man ska klara av att jobba långa arbetspass utan att vila. Risken är att den här kulturen gör att man tar onödiga risker, säger han till Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror att lösningen framförallt ligger hos branschen, men skulle det vara så att branschen pekar på att det finns lagstiftning som behöver ändras eller att det finns luckor som behöver täppas till. Då är jag inte främmande för att göra de sakerna. Idén med att träffa branschen är att vi ska kunna ha ett utbyte av idéer för att kunna minska de här allvarliga olyckorna, fortsätter Anders Ygeman.

Anders Eriksson, elektriker inom energibranschen, håller inte med om ministerns bild av branschkulturen. Han är däremot positiv till ministerns initiativ.

– Det är jättebra, det måste upp till ytan. Ingen ska behöva dö på jobbet. Så kul är det inte att jobba, att man vill dö på jobbet, säger han.