Nyheter

Resan mot ett fossilfritt samhälle börjar hemma

I år har vi återigen fått uppleva värmeböljor i Europa som slagit rekord. Spanien, Tyskland och Frankrike är exempel på länder som upplevt temperaturer på över 40 grader under sommaren. I Sverige hade vi inte den heta sommaren i år som under 2018 men trenden är tydlig, klimatet är under uppror.

För att hantera klimatförändringarna behöver vi producera mer förnybar energi. Men vi måste även minska vår energikonsumtion. Den resan börjar i våra hem och på våra kontor menar Christian Deilmann, grundare av Tado.

Att göra vår ekonomi klimatneutral kommer att ta tid och kosta pengar. Beslut måste tas snabbt om var man ska investera, var man ska reglera och hur man ska stimulera en övergång till förnybar energi och grönare boende. Samtidigt finns det något som myndigheter, företag och individer kan göra för att minska sitt koldioxidavtryck och sina utsläpp redan idag – minska mängden energi som slösas bort!

Trots alla bevis på den pågående uppvärmningen och ett starkt opinionstryck för att hantera klimatförändringar, förblir åtgärderna i vardagen tunna. Många företag och konsumenter ser fortfarande hållbarhet som en kostnad eller skyldighet snarare än en fördel. I verkligheten är det en möjlighet.

Smart styrning av värme och kyla kommer att spela en avgörande roll den närmaste tiden när det kommer till att minska vårt klimatavtryck. Hela 79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten, medan användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning. Genom att använda smarta IoT-produkter som kan styra temperaturen baserat på variabler likt lokala väderprognoser, geofencing och om fönster är öppna eller stängda kan stora mängder energi sparas.

Enligt en undersökning från tyska Fraunhofer Institute kan man spara upp till en fjärdedel i energi genom att nyttja smarta termostater likt Tados, som känner av rådande väderlek och om bostaden för tillfället är tom. Att minska onödig energikonsumtion kan leda till besparingar samt är bra både för plånboken och miljön. Vad gör du för att dra ditt strå till stacken?