Nyheter

Spadtag för Sveriges första klimatpositiva hyreshus

ETC Bygg och ETC Entreprenad tar tillsammans med bostadsminister Per Bolund tar det första spadtaget för Sveriges första klimatpositiva hyreshus.

– Vi befinner oss i en spännande tid med snabb utveckling för miljö- och energiteknik i byggbranschen. Nu är det dags att ta ett unikt spadtag på Öster Mälarstrand i Västerås. Vi sätter spaden i backen för Sveriges första klimatpositiva hyreshus. Västerås har en hög expansionstakt och jag hoppas att detta är det första av många liknande byggen framöver, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Tid och plats:
Onsdagen den 21 augusti kl. 9:30 Öster Mälarstrand, Västerås.

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett klimatpositiva hyreshus som kan byggas i hela Sverige. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong) undviks. När stommen är förbrukad om minst hundra år tillverkas biokol. Energianvändningen är minimerad, passivhusstandard och energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen. Solceller på taket och balkongerna, som tillför mer energi än vad som förbrukas. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna ska räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

ETC Bygg och ETC Entreprenad arbetar med ett hållbart vinstintresse och därför kan hyrorna hållas lägre än vanlig nybyggnadsstandard. De räknar också med 50 års ekonomisk avskrivningstid (genom crowdfunding). ETC bygger små lägenheter som passar för ungdomar och äldre som vill lämna sitt nuvarande boende.

Bilden:
ETC:s två nya hyreshus på Öster Mälarstrand.
Illustration: Kjellgren Kaminsky