Nyheter

Bygmastipendiat representerar Sverige i Yrkes-VM i Ryssland

Under måndagen begav sig det svenska yrkeslandslaget mot Kazan, Ryssland för tävla i en av världens största tävlingar, Yrkes-VM 2019. Där ska 28 unga svenska talanger under fyra dagar tävla i yrkesskicklighet mot världseliten. Bland dem som försvarar Sveriges färger finns Bygmastipendiaten Filip Sandgren från Västerås.

En av världens största tävlingar, världsmästerskapet i yrkesskicklighet, eller WorldSkills/Yrkes-VM som det också kallas, invigs nu på torsdag. Efter månader av förberedelser och hård träning ska de svenska deltagarna få testa sin skicklighet mot världseliten. Tävlingen går av stapeln i en 260 000 m2 stor arena och expo, som byggts speciellt för Yrkes-VM 2019. Cirka 200 000 besökare beräknas följa mästerskapet på plats.

I årets upplaga, som är den 45:e i ordningen, tävlar man i hela 56 olika yrken, bland dem undersköterska, flygtekniker, kock, frisör, webbutvecklare, hudterapeut, hotellreceptionist och betongarbetare. Sveriges yrkeslandslag är med och tävlar i 25 av yrkena.

En av de tävlande är knappt 20-årige Filip Sandgren, som förutom att vara svensk mästare i plattsättning också var en av Bygmastipendiaterna 2018 – och det är också i plattsättning han kommer att tävla. Förberedelserna har bestått av träning, träning och åter träning, vissa veckor upp emot 20 timmar i veckan. Till sin hjälp har han haft tränaren Andreas Markstedt från Piteå.

– Vi har fått en skiss som vi ska bygga utifrån. Två dagar innan tävlingen får vi gå in i vår tävlingsyta, plocka upp våra verktyg och förbereda. Sedan när tävlingen startar ska vi göra allting precis som det är på ritningen, under sammanlagt 22 timmar fördelat på fyra dagar. Det är extremt tidspressat och man måste få det på millimetern precis som skissen. Domarna är inne med millimeterstickor och mäter, berättar Filip.

Filip Sandgren tävlar mot 26 andra personer från olika länder.

– Brasilien, Frankrike och Danmark är nog favoriter, men hamnar jag topp tio är jag grymt nöjd. Jag kommer ju möta heltidsproffs med lång erfarenhet medan jag själv bara har jobbat med det här i ett år. Jag satsar på att få en Medallion for Excellence, som man får om man visar stor yrkesskicklighet och får höga poäng, säger Filip vidare.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att en av våra Bygmastipendiater nu kommit med i Yrkeslandslaget och skall tävla för Sverige i ett VM. Oavsett hur det går är det ju en fantastisk bedrift av Filip. Vi önskar honom stort lycka till i Ryssland, kommenterar Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.

Om Yrkes-VM:
■ Den korrekta beteckningen är världsmästerskapen i yrkesskicklighet.

■ Pågår mellan den 22 – 27 augusti i Kazan, Ryssland.

■ Tävlingen är till för unga under 22 år.

■ Sverige representeras av Yrkeslandslaget.

■ Tävlingen visar upp över 50 olika yrkesgrenar.

■ Över 1 200 unga från cirka 70 länder kommer att vara med i tävlingen.

Källa: WorldSkills Sweden