Nyheter

Bostadspriserna upp

Bostadspriserna fortsatte upp på bred front i mars, visar siffror från Valueguard, skriver Dagens Industri. Bostadspriserna i hela landet steg med 0,7 procent i mars, enligt Valueguards HOXSWE-index. Det var andra månaden i rad med stigande priser. 
I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö gick priserna upp på såväl bostadsrätter som villor.
Den positiva trenden ser ut att hålla i sig.
Siffror för första halvan av april visar att bostadsrätterna i Göteborg steg med 1 procent. I Stockholm var de stillastående men med en tendens till uppgång, enligt Valueguard.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, bedömer att det är psykologiska faktorer som ligger bakom att priserna stiger:
”Förklaringen ligger i den ökade tilltron till marknaden. Fler tror på stigande priser. Alla vill göra en bra bostadsaffär och om man tror att priserna kommer att stiga framöver är det naturligt som köpare att vilja köpa innan det blir dyrare”, skriver hon i en kommentar.
Antalet bostadsaffärer ökade kraftigt i mars, med 10 procent, jämfört med motsvarande månad 2018. Men då ska man komma ihåg att det förra året var precis efter att amorteringskravet skärptes, och aktiviteten gick ner.