Nyheter

Riksbyggens Solar Egg landar på Långbryggan i Rättvik

Lagom till påsk står det klart att Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av konstnärsduon Bigert och Bergström, kommer att placeras längst ut på den 628 meter långa bryggan i Rättvik med det passande namnet Långbryggan.
Riksbyggens Solar Egg är en världsattraktion som närmast har varit utställd på American Swedish Institute i Minnesota och premiären i Rättvik blir den 12 juni.
Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling.
– Vi är väldigt glada över att kunna placera Riksbyggens Solar Egg längst ut på Långbryggan som är en symbol för Rättvik till sommaren. Solar Egg har skapats både för att inbjuda till samtal och symbolisera ett mer hållbart och långsiktigt samhällsbyggande, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland.
”Solar Egg för Riksbyggen av Bigert & Bergström”, som konstverket officiellt heter, har varit i Kiruna, Gällivare, vid Svenska Institutet i Paris, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn och American Swedish Institute i Minnesota.
– Ett av syftena med Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen har varit att sätta Kiruna och Malmfälten på kartan. Vår förhoppning är nu att Solar Egg även ska kunna bidra till att uppmärksamma Rättvik och Dalarna, säger Mathias Sandberg.


Ett bastubad i Solar Egg på ”Bucketlist”
Att bada bastu i Solar Egg har utnämnts till en världsattraktion. Ett bastubad i Solar Egg har listats av det internationella guidemagasinet Time Out på plats tre av de bästa sakerna att uppleva i världen under en livstid. Den sammanlagda räckvidden för alla inlägg i digitala medier om Solar Egg uppgår till över 1,3 miljarder personer.
Faktaruta:
Solar Egg ritades av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i Malmfälten. Under 2018 tog Riksbyggen första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna och i januari var det officiell byggstart för Brf Midnattssolen med 40 bostadsrätter i Gällivare.
Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.
Foto: Martin Litens