Nyheter

Arkitekter öppnar skyltfönster och butik i Malmö

Arkitekterna Kjellander Sjöberg har just slagit upp dörrarna till sin nya verkstad och butik på Engelbrektsgatan. Med flytten in till centrala Malmö satsar de på att bli ett tillskott till gatulivet kring Lilla Torg. Från sina verksamheter i Stockholm och London har de skapat ett uppskattat och välkänt koncept för samtal om arkitektur och samhällsbyggnad som de nu tar till Malmö.
De planerar också att ge plats åt andra kreativa verksamheter i sina skyltfönster:
– Vi vill ge förbipasserande möjlighet att ta del av spännande idéer om arkitektur, stadsbyggnad, design, konst och mode på väg till jobbet, till skolan eller till lunchen. Därför kommer vår butik fungera som ett offentligt minigalleri för allmänheten, av kreativa människor som vi gillar, säger Johan Pitura på Kjellander Sjöberg.
De är redan vana att kurera utställningar som ett sätt att generera nya tankar och dialog. Hösten 2017 tog de initiativ till utställningen Commoning Kits tillsammans med Malmö Form/Designcenter. Där visades förslag på hur mötesplatser och gemenskap kan skapas i urbana miljöer, av de boende tillsammans med staden. Bidragen från 13 skandinaviska arkitektkontor finns samlade i en katalog, tillgänglig i nya butiken på Engelbrektsgatan. The Forests of Venice var en annan utställning av Kjellander Sjöberg på Venedigbiennalen 2016 om klimatet och städers utveckling, med svensk arkitektur och träbyggande.
Think Tanks och samtal
2016 startade de sin Malmöstudio i Saltimporten. Genom flytten till nya butiken vill de komma närmare livet på gatan. När allt är på plats i de nya lokalerna kommer de arrangera Think Tanks och spontana samtal kring ämnen som kan bidra till stadens utveckling, hållbarhet och nya mötesplatser.
– Vi vill gärna bidra till gemenskapen i Malmö och kvarteren runt Lilla Torg, säger Johan. Vi hoppas att Malmöborna tar del av våra utställningar och samtal. Det är också välkommet att slå sig ner en stund på vår community bänk för spontana möten i vårsolen. Vem vet, vi kanske kommer ut och bjuder på en kopp kaff”, avslutar han.
Bild: Kjellander Sjöberg