Nyheter

Här finns landets bästa klipp på fritidshus – kommun för kommun

Våren är här och med den följer fritidshusmarknadens högsäsong. Med fjolårets rekordvarma sommar och en klimatdebatt som i allt högre utsträckning ifrågasätter vårt resande är det fullt förståeligt att fler fått upp ögonen för att skaffa sig ett eget landställe på hemmaplan. Men var i landet får du egentligen mest yta fritidshus för pengarna?
Enligt Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning är det i de skånska kommunerna Örkelljungaoch Hässleholm. Minst yta för pengarna får du istället i Stockholms skärgårdspärlor Värmdö och Haninge kommun.
Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter fritidshus du får för en miljon kronor i landet. Resultatet visar att det är i de skånska kommunerna Örkelljunga, Hässleholmoch Höör som kvadratmeterpriset är som lägst.
Där har du goda chanser att fynda sommarställe och får hela 81, respektive 76 och 74 kvadratmeter fritidshus för en miljon kronor. Längst ned på listan över prisvärda kommuner hamnar istället Värmdö, Haninge och västkustfavoriten Kungälv. Här får du endast 16, respektive 17 och 19 kvadratmeter för samma slant. Båstad, Strömstad, Österåker och Halmstad är andra populära fritidshusorter med höga priser.
– Tidigare har många svenskar haft utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder för att investera i fritidsboenden. De införda amorteringskraven gör det dock svårare, vilket har skapat en mer segregerad marknad för fritidshus. Utbudet av landställen har dock ökat det senaste året och mycket pekar på att marknaden för sommarstugor kommer att blomstra framöver. Sverige har en fantastisk natur och i samband med den heta vandringstrenden och diskussioner om att vi bör minska vårt flygresande vill vi lyfta oupptäckta delar av vårt avlånga land där fler har råd att köpa fritidshus, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.
Priser på villor i respektive kommun har även inkluderats i kartläggningen då de också i stor utsträckning nyttjas som fritidshus. När det kommer till villor toppar JämtlandskommunenBräcke listan över var i landet du får mest yta för pengarna. Där får du hela 170 kvadratmeter villa för en miljon kronor. Därefter följer Hällefors, Ljusnarsbergoch Strömsund. På listan över var du får minst yta villa för pengarna finner du Värmdö, Sotenäs, Kungälv och Vellinge. Där räcker en miljon kronor endast till 22 respektive 27 kvadratmeter.
– Definitionen av ett fritidshus är ett hus, stuga eller torp på landsbygden som huvudsakligen är utformad för att bo i endast under vissa perioder. Idag vill dock allt fler ha en plats där de kan spendera tid året runt och skillnaden mellan åretruntbostäder och fritidshus börjar successivt suddas ut. Vi ser färre sommarstugor med utedass och egen brunn och fler med bekvämligheter såsom varmvatten, el och bredband, säger Liza Nyberg.
Här får du mest yta för 1 miljon kr i Sverige:
Fritidshus
1. Örkelljunga kommun 81 kvm
2. Hässleholms kommun 76 kvm
3. Höörs kommun 74 kvm
4. Ulricehamns kommun 71 kvm
5. Bollnäs kommun 70 kvm
Villor
1. Bräcke kommun 170 kvm
2. Hällefors kommun 170 kvm
3. Ljusnarsbergs kommun 152 kvm
4. Strömsunds kommun 149 kvm
5. Haparanda kommun 146 kvm