Nyheter

Byggarbetsplats blev konstgalleri

Fixfabriken i Göteborg förvandlades i helgen till ett konstverk. I samband med Konstrundan i Majorna fick fyra lokala konstnärer sätta sin prägel på den 25 meter långa mur som står längs med bygget. Fixfabrikskonsortiet – HSB och Balder – låg tillsammans bakom projektet Fix Side Gallery.
Rivningen är nu i full gång på den gamla fabriksmarken där 500 nya bostäder och ett nytt bostadsområde kommer att stå klart år 2020. I helgen gick Konstrundan i Majorna av stapeln och i samband med den förvandlades Fixfabrikens byggarbetsplats till ett modernt konstgalleri på gatan. Konstnärerna som deltog var Ebba Chambert, Elisabeth Rippe, Ares och Kaj Dyrvold.
Tanken är att konsten ska skapa en trygg och trivsam miljö för förbipasserande under byggnationstiden. Projektet går i linje med Göteborgs stads önskemål om att arbeta med konst på avskärmningar i samband med byggen, något som Fixfabrikskonsortiet vill anamma i ett tidigt skede.
– För oss är det viktigt att människorna i Majorna trivs i området även under byggnationstiden av Fixfabriken. All positiv respons vi fått under helgen är verkligen ett kvitto på att konstverket gör skillnad och är till glädje för allmänheten, säger Karin Henström på Balder.
Konstnärerna som arbetade på muren var en namnkunnig samling med olika uttryck och stil. Uppmaningen till konstnärerna från konsortiet var att tolka områdets tema, ”360 grader frihet” som beskriver den blivande stadsdelens närhet till både natur, hav och stadsliv.
Konstverket finns att beskåda på Lantvärnsgatan mitt i Fixfabriksområdet.
Foto: PG Helin