Nyheter

Moderna simhallar ställer krav på arkitekturen

Det är en utmanande uppgift att designa en simhall, så att elitsimmare, lekande barn och wellnessgäster blir nöjda, förklarar badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB.
Troldtekt AB riktar ljuset mot de många nya svenska simhallarna.

Munktellbadet i Eskilstuna, Varbergs nya bad- och simanläggning, Umeås nya simhall … Det finns många exempel på nybyggda svenska simhallar.
Totalt pågår just nu omkring 50 byggprojekt över hela Sverige, bedömer badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB, som sitter med i Svenska Simförbundets anläggningsråd. I flera fall ska de nya anläggningarna ersätta de många slitna simhallarna, som byggdes på 1960- och 70-talen.
I dag är traditionell simning nämligen bara en av många aktiviteter i simhallar och friluftsbad. Wellness, lek, vattensport och social samvaro står också högt i kurs bland badgästerna. Därför ska de svenska simhallarna utvecklas så att faciliteterna blir attraktiva för fler användare, förklarar Ulf Isaksson:
– Användarna efterfrågar mer plats och flexibilitet. Många kommuner satsar också på träningsmöjligheter och wellness och kallar badhusen för ”mötesplats för hälsa, aktivitet och trivsel”. Därför ser vi flera stora anläggningar på över 10 000 kvadratmeter med olika pooltyper och områden, t.ex. bassänger med justerbart djup, ett familjeområde med lågt varmt vatten och ett wellnessområde med möjlighet till lugn och avslappning.
– Ett av målen med renoveringen var att öppna anläggningen för fler användare. På ett friluftsbad är vatten naturligtvis helt centralt, men badet skulle även göras till en destination. Alltså en plats dit man åker för att se och uppleva även om man inte nödvändigtvis deltar i aktiviteterna. Därför har upplevelsen och iscensättningen av både platsen och aktiviteterna varit viktiga, säger Martin Nielsen, arkitekt och partner på ADEPT.
Bilden:
Stenungsund Arena.
Foto
t: © Thorn Creative Agency