Nyheter

De kan bli Årets samhällsbyggare

Ett cykelställe i Umeå, ett bostadsbolag som byggt billiga ungdomslägenheter och en klubb för återanvändning av it-produkter. De är finalister i tävlingen om titeln Årets samhällsbyggare när Dagens Samhälle för femte gången arrangerar Stora Samhällsgalan.
En jury har valt ut de tre finalisterna bland de nominerade som arbetat nyskapande och framtidsorienterat kring social och miljömässig hållbarhet eller bostäder, energi och infrastruktur.
Atea, för 100%-klubben, som hjälper kommuner och företag att hantera sina it-prylar mer miljövänligt – It-infrastrukturföretaget Atea inspirerar över 300 företag och kommuner att ge sina uttjänta it-produkter ett nytt liv. Mycket kan återanvändas och det övriga återvinns. Klubbens medlemmar får stöd att nå ett hundraprocentigt återtag.
Umeå kommun, för Cykelstället, en knutpunkt för cyklister för att främja hållbart resande – Målet är att de flesta resor i tätorten ska ske på ett hållbart sätt. Därför har Umeå kommun satsat på Cykelstället – ett nav för cyklister där de kan förvara och laga sin egen hoj eller hyra en lådcykel.
Skövdebostäder, för billiga lägenheter till unga – Bostadsbolaget visar att det går att bygga billiga hyresrätter. Med hjälp av industriellt tänkande, smidig planprocess och statligt investeringsstöd kan Skövdebostäder erbjuda unga invånare ettor som bara kostar 4 200 kronor i månaden.
I juryn som utser vinnarna sitter Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och mångårig riksdagsledamot, Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och SR samt ordförande för regeringens Delegationen för hållbara städer, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö, samt juryns ordförande Olov Carlsson, chefredaktör och vd, Dagens Samhälle.
Priset går till en kommun, en region, ett företag eller en organisation som arbetar med social och miljömässig hållbarhet, bostäder eller infrastruktur.
Priset delas ut vid Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 15 maj.
Bilden:
Cykelstället, en knutpunkt i Umeå för cyklister för att främja hållbart resande.
Bild: Umeå kommun