Nyheter

”Företagen kan överträffa förväntningarna på hållbarhet”

Såväl samhället som bolagen har allt att vinna på en storskalig framtidssatsning på hållbarhet i bygg- och bostadssektorn.
Det underströk Johan Gerklev, hållbarhetschef på Skanska, redan i inledningen av sitt anförande på onsdagsförmiddagen på 2019 års Bostadsforum på Quality Hotel Friends i Solna.
– Det finns stora ekonomiska skäl och det finns stora moraliska skäl att göra detta, tillade Johan Gerklev.
Han besvarade sedan den retoriska frågan om det var politikerna eller marknaden och företagen som skulle ta kommandot i den, enligt honom, för oss alla och hela planeten så avgörande hållbarhetsfrågan.
– Jag tror givetvis att det måste vara en mix av de här olika delarna. Det måste vara politiker, det måste vara myndigheter som sätter upp lagar och förutsättningar för marknaden.
Johan Gerklev pekade dock på att lagarna i regel utgår från en minimi nivå. En nivå som marknaden och företagen, i det här fallet i byggbranschen, har kapacitet och vilja att höja ytterligare ett trappsteg.
– Kan du få företagen och marknaden att hantera frågan så kan man överträffa de här förväntningarna. För det är marknaden som driver fram vad det är som ska levereras. Jag tror att både företagen och samhället har mycket att vinna på att förstå varandras grundprinciper, sade Skanskas hållbarhetschef Johan Gerklev från scenen på 2019 års Bostadsforum innan det var dags för lunchpaus på Quality Hotel Friends i Solna.