Nyheter

Ökad effektivitet med mindre vibrationer

Vibrationsskador är ett återkommande problem för de som arbetar med handhållna maskiner. Tillsammans med så kallade vita fingrar är nerv-, led- och muskelskador några av de vanligaste skadorna, och då symptomen ofta dröjer innan de visar sig kan skadan redan vara skedd innan man kan göra något åt det. Ett proaktivt sätt att undvika skada är att välja verktyg som reducerar vibrationsnivån och därmed risken för kroniska problem.
”Du ger mig bra vibrationer” sjöng Kikki Danielsson, men enligt Arbetsmiljöverket är vibrationer allt annat än bra. Och trots att den moderna hantverkaren har gått från att använda spik och hammare till olika sorters skjutverktyg, tar kroppen ändå mer skada än vad man tror.
Vibrationer som uppstår från handhållna verktyg kan påverka såväl händer och armar, som nacke och rygg – och skadorna kan hålla i sig hela livet. Därför är det viktigt att minska repetitiva arbetsuppgifter, samt att välja verktyg som aktivt reducerar vibrationerna och därmed risken för skada. Ett exempel är gaspistolen Paslode PPN50Ci, en smart lösning på hur man monterar byggbeslag utan onödiga vibrationer, menar ITW Construction Products, pionjärer inom skjutverktyg.
En stadigare hand
Paslode PPN50Ci är speciellt utvecklad för att skjuta fast byggnadsbeslag. Den slangfria gaspistolen skjuter fast beslagen upp till 6 gånger snabbare än om man fastgör dem manuellt med hammare, vilket optimerar effektiviteten på byggarbetsplatsen. Lars Steenberg, Country Manager på ITW Construction Products, berättar:
– Paslode PPN50Ci är en välbalanserad ankarspikspistol som tack vare sin uppbyggnad kan fånga upp rekyler och vibrationer. Genom gaspistolens egenskap att kunna slå i spiken med ett slag går processen snabbare och man slipper utsättas för onödigt långvariga vibrationer, till skillnad från såväl hammare som de generella tryckluftspistolerna, som måste slå flera gånger på samma spik för att få i den helt. Paslode PPN50Ci har dessutom en snabb hålsökarnos och användarvänlighet som gör att man sparar både tid och ork, och slipper slita på kroppen mer än vad man måste.
Faran med att gå över gränsen
När man talar om vibrationsskador är det viktigt att veta hur lång tid av dagen man använder handhållna maskiner och att vara noga med att hålla sig till det rekommenderade insatsvärdet, alltså det värde som anger hur lång tid man kan arbeta med maskinen utan risk för skador. Lars Steenberg, avslutar:
– Ju mer tid du spenderar med ett aktivt skjutverktyg i handen, desto större risk har du att drabbas av vibrationsskador. Det kommer till en punkt där gränsen är nådd och du riskerar kroniskt lidande. Detta är en stor anledning till varför vi på ITW lägger stort fokus på att hitta de mest ergonomiska och effektiva lösningarna när det gäller våra produkter. Vi vill erbjuda den svenska hantverkaren verktyg som får jobbet gjort snabbt, utan att det sliter på hälsan – och det kan vi med Paslode PPN50Ci.