Nyheter

LK levererar lösningar för värme- och tappvattensystem till restaurangen Under

Restaurangen Under i Lindesnes, Norge, som ligger på ett djup om fem och en halv meter under ytan står klart nu 2019 och öppnar upp för allmänheten i april. Restaurangen som bara har 40 bord har redan fått in över 7000 bordsreservationer.
Under är designat av arkitektbyrån Snøhetta och bakom projektet står bröderna Gaute och Stig Ubostad, ägare av Lindesnes Havhotell. Namnet Under anspelar på både arkitekturen som bryter havsnivån men också själva processen som bryter mot traditionella byggtekniska normer.
Restaurangen är med sina metertjocka betongväggar och massiva akrylfönster byggd för att tåla trycket från havet, vågorna och vinden. Till skillnad från att vara ett akvarium fungerar Under som ett nedsänkt periskop, designad som en del av omgivningen och ett artificiellt rev, fem och en halv meter under vattenytan med en dramatisk utsikt över det sällsynta marina ekosystemet.
Många lokala entreprenörer har varit delaktiga i projektet och en av LKs kunder sedan många år tillbaka är ERV Teknikk Lyngdal AS som fick kontraktet att installera den rörtekniska anläggningen i restaurangen.
– Vi är glada och stolta att få vara med och leverera golvvärme, tappvatten och LK PAL Universalrör A till detta unika projekt. Nu ser vi fram emot öppningen av restaurangen och önskar Under ett stort lycka till, säger Lars Petter Olsen, vd LK Systems Norge.
Foto: Ivar Kvaal