Nyheter

Här är det populärast att hyra sommarhus

Var drömmer flest om att hyra sommarhus? Svar: Fårö. Den gotländska ön toppar Blockets färska lista över de mest sökta platserna för att hyra sommarhus. Tvåa är Tofta på Gotland och trea Lindvallen i fjällen.
Öland, som toppade 2017, har rasat till nionde plats.
Listan baseras på privatpersoners sökningar på annonstjänsten Blocket under mars och april 2019. Den presenteras i senaste avsnittet av EFN:s bostadspodd Kvadrat.
– Det man söker efter just nu är Gotland och i viss mån Öland, samt fjällen nu inför sista semesterveckan i påsk för de som vill passa på att åka lite skidor, säger Blockets pressansvarige Tero Marjamäki till efn.se.
– Om man tittar på olika perioder så följer det här ett visst mönster. På sommaren är Stockholms skärgård också väldigt populärt,” säger han.
Ett svenskt fritidshus står i genomsnitt tomt 31 dagar under perioden juni–augusti, enligt Blockets statistik. Snitthyran på Blocket per person är cirka 5 300 kronor för midsommarveckan. Ett hus där två vuxna och två barn kan bo kostar drygt 21 000 kronor per vecka under högsäsong.
Blockets topplista över mest sökta platser att hyra fritidshus på:
1. Fårö
2. Tofta
3. Lindvallen
4. Visby
5. Funäsdalen
6. Stöten
7. Lofsdalen
8. Sälen
9. Öland
10. Österlen
Källa: Blocket, baserad på sökningar under mars-april, 2019.
Privatpersoner som hyr ut sitt fritidshus kan tjäna 40 000 kronor skattefritt per år. Att hyra ut sitt fritidshus är förmånligare och enklare än att hyra ut en bostads- eller hyresrätt. Exempelvis kan den som hyr ut en hyresrätt i andra hand på Gotland under Almedalsveckan och tar ut för hög hyra krävas på återbetalning, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg, som också medverkar i detta avsnitt av bostadspodden Kvadrat.
Bilden:
Var vill flest hyra sommarhus? Nu finns topplistan för våren 2019.
Foto: Steve Bidmead, Pixabay