Nyheter

Bostadspriserna svagt uppåt i mars

Både bostadsrätts- och villapriserna i riket ökade med +1% i mars. Årstakten för villor är oförändrad sedan förra månaden medan bostadsrätter ökat något från förra månaden till nu 0%. På riksnivå råder alltså samma priser nu som för 12 månader sedan för såväl bostadsrätter som villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
– I de tre storstadsområdena ökade priserna i Stockholm och Malmö med +1% medan de var oförändrade i Göteborg. Även i samtliga innerstäderna förblev priserna oförändrade. Årstakten ligger på eller nära 0% undantaget Malmö där storstadsområdets priser ökat med +3% och de centrala delarna med +5%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
– I samtliga storstadsområden ökade villapriserna med +1%. Vad gäller årstakten så ligger Stockholm på -2%, Göteborg på +1% medan Malmö ökat med +4%, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
– Under första kvartalet i år såldes det 3% färre bostäder än 2018 (villor och bostadsrätter). Men tar vi bort Stor-Stockholm så är antalen istället något högre än 2018. De lägre antalen i Stor-Stockholm berör främst bostadsrätter. Under första kvartalet i år såldes det 9% färre bostadsrätter mot 2018, avslutar Per-Arne Sandegren.

Foto: Helsingborgshem