Nyheter

Det våras för fritidshussäsongen – så gör du vårkollen

Snart börjar säsongen för den som vill njuta av lugnet i sommarstugan på landet. Men innan den vinterstängda stugan vaknar upp ur sitt ide är det viktigt att kontrollera skicket. Om det har uppstått skador under vintern finns tid kvar att vidta åtgärder och skademinimera.
I början av april när vårsolen värmer och allt spirar är det många fritidshusägare som öppnar upp stugan. För att slippa otrevliga överraskningar och minska riskerna för problem längre fram på säsongen, är det viktigt att göra en ordentlig vårkoll av stugan.
De vanligaste skadorna på hus är att rören har frusit under vintern. När vädret blir mildare och vattnet börjar rinna, alternativt slås på nu i vår, kan sönderfrysta kärl och rör orsaka besvärliga och kostsamma vattenskador. Under april förra året inkom dryg 13 600 skadeanmälningar till försäkringsbolagen, enligt Svensk Försäkrings siffror. Av dessa var drygt 40 procent vattenskador.
– Har vattenledningarna klarat av vintern utan att ha frusit sönder? Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.
En annan vanlig ”mystisk” skada kan bero på pudersnö som yrt in på vindar och orsakat vattenskador när det töat. Andra trista utgifter är altantak som gått sönder av snötyngden. De är ofta dåligt byggda.
När fritidshuset börjar värmas upp igen för att elementen sätts på och det eldas i den öppna spisen finns också en ökad risk för brand. Skorstenen är kall och spricker lätt, och skadedjur kan ha gnagt på elledningar eller annat och orsakat kortslutning. Elda därför försiktigt och med få vedpinnar i början. Gör dessutom en kontroll av sladdar och kablar innan du börjar använda dem. Glöm inte brandskyddet i stugan.
– Många har bra brandskydd hemma i bostaden, men glömmer kanske bort att det är lika viktigt i stugan. Jag rekommenderar att du har brandvarnare, brandfilt och en 6 kg pulversläckare i fritidshuset. Då blir du varnad om det börjar brinna, och har också möjlighet att faktiskt släcka branden, säger Mats Larsson.
När marken och fritidshuset värms vaknar även skadedjuren till liv. Det är bra att gör en ordentlig storstädning för att bli av med småkrypen.
– Om möss eller andra gnagare har tagit sig in behövs hjälp med sanering av skadedjuren, säger Mats Larsson.
Ifs checklista inför starten av fritidshussäsongen:
Vid ankomst:
Gå ett varv runt huset och titta efter skador eller inbrott
Ta ett varv inne i huset innan vatten slås på för att leta efter vatten eller fuktringar
Sätt på vattnet försiktigt, dra inte på för fullt i det första skedet.
Var två personer när vattnet slås på efter vintersäsongen. En sätter på vattnet och en går runt och lyssnar efter läckor, susande ljud och dropp.
Inspektera rör, installationer, vattenbehållare och vattenlås på toaletten, och expansionskärl och varmvattenberedare innan du sätter på vattnet. Även om man öppnat alla kranar och frostskyddat alla vattenlås finns en risk för skador på grund av isbildning.
Titta under diskbänk om möss varit inne och ha samtidigt lite koll på avloppsledningar från diskmaskinen
De närmaste dagarna:
Gå igenom hängrännor
Se över tak och takpannor
Gå igenom fönster
Inspektera krypgrund efter eventuell fuktpåverkan eller mögelproblem
Skaffa brandvarnare och brandsläckare till stugan om det inte redan finns
Under säsongen:
Gör vattenprov vart tredje år på egen brunn
Bättringsmåla fasad
Kitta fönster om så behövs.
Bild: If