Nyheter

Hanaholmens affärsforum lockar ledande beslutsfattare från Sverige och Finland till Esbo

Hanaholmens kongress- och kulturcentrum har i mer än 40 år främjat samarbetet mellan Finland och Sverige på alla samhällsområden. Ett bra exempel är april månads Future Forum, som är ett näringslivsevenemang på toppnivå. Nästa år ordnas forumet för första gången i Sverige, i Stockholm, i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Hanaholmen har en lång historia som promotor för samarbete och dialog mellan Finland och Sverige.
– Verksamheten i Hanaholmens kulturcentrum sträcker sig från forskning, innovationer, business, kultur och utbildning till samhällsutveckling och politik, förklarar verkställande direktören Gunvor Kronman.
Hanaholmen är också ett kongresscentrum, som nyligen har genomgått en ansiktslyftning.
– Hanaholmen är en arkitektonisk pärla vid havet fem kilometer från Helsingfors centrum. För 1,5 år sedan slog vi upp dörrarna efter en omfattande renovering och tillbyggnad och nu kan vi erbjuda våra gäster moderna lokaler och ett högklassigt hotell med egen kritikerrosad restaurang. Byggnadens utrymmen pryds av finländsk och svensk nutidskonst och vi bygger som bäst en skulpturpark i omgivningen. De fräscha utrymmena är försedda med modern teknik och alla funktioner är kompakt inrymda under samma tak. I och med renoveringen har ett stort antal nya kunder hittat Hanaholmen, tillägger Kronman.
Future Forum – ett diskussionsforum på toppnivå
Under Hanaholmens tak sker det aktiviteter på väldigt många olika plan.
– Vi planerar och genomför olika slags evenemang, kurser, seminarier och projekt samt klarlägger samhälleliga utvecklingsbehov. Ett gott exempel på detta är evenemanget Future Forum, som är en del av Hanaholmens långa historia vad gäller att uppmuntra till diskussion mellan beslutsfattare från Finland och Sverige, säger Kronman.
Vårens evenemang ger fackmän på toppnivå en möjlighet att utbyta tankar och know-how samt att nätverka. Future Forum är ett evenemang för inbjudna gäster med högklassiga talare. Seminariets Key Note hålls av styrelseordföranden för AB Volvo Carl-Henric Svanberg och i panelen deltar bl.a. Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa, Fortums verkställande direktör Pekka Lundmark och Malin Bendz, Executive VP, HR, Stora Enso.
I styrgruppen för Future Forum ingår bland andra Pär Nuder, tidigare finansminister och Matti Alahuhta, Devco Partners. Seminariets samarbetspartners är Kulturfonden för Sverige och Finland, Stora Enso, Audi, Fortum, AB Volvo, PR Foods, Enterprise Estonia och Tuglas-sällskapet.
Livslångt lärande – vår gemensamma utmaning
Kronman berättar att man till tema för Future Forum alltid väljer ett aktuellt ämne, som engagerar näringslivet i de båda länderna.
– Rubriken för årets seminarium är Upskilling the Workforce. Små länder som Finland och Sverige drar nytta av know-how och teknologi som vi är snabba på att ta i bruk, men hur ser vi till att ett allt större antal människor utnyttjar teknologin och att människorna utvecklar sina färdigheter för framtidens krav? Det är en stor utmaning under de kommande decennierna, konstaterar Kronman.
Enligt Kronman har intresse väckts för att ordna ett motsvarande evenemang i Sverige.
– Det finns planer på att evenemanget nästa år ska ordnas i Stockholm för första gången, i samarbete med IVA.
En miljö som inspirerar
Under Hanaholmens tak verkar också ett hotell med mångsidiga tjänster.
– Vi är stolta över den fräscha á la carte-restaurangen Johannes, vars Nordic with a twist-matfilosofi har fått ett utomordentligt mottagande. Köksmästare Lukas Hemnells menyer erbjuder fantastiska smakupplevelser. Just nu serverar Lukas och hans köksteam främst fisk- och skaldjursrätter inspirerade av den svenska västkustens matkultur, berättar Kronman.
Hanaholmen är också ett livligt kulturcentrum där det ordnas konstutställningar och kulturevenemang året runt. Konstgalleriet erbjuder en inspirerande andningspaus åt resenärer eller konferensgäster mellan sammanträden och seminarier. Sommarens stjärna på Hanaholmen är en av Sveriges mest älskade konstnärer Lars Lerin.
– Lerins utställning inleder Hanaholmens akvarellsommar, i vilken ingår många evenemang med anknytning till akvarellkonsten.
Text: Mia Heiskanen