Nyheter

Göteborgs ikoniska Läppstift målas nu om på direktiv från Stockholm

Beslutet om att måla om Göteborgs ikoniska byggnad, Läppstiftet, har nu tagits. Med direktiv från Stockholm ska Läppstiftet nu byta färg från röd till Stockholmsblått. Enligt färgpsykolog avskräcker den röda färgen Göteborgs turister.

Stockholm tillsammans med färgpsykologer har nu beslutat om att måla om Lilla Bommen, även kallat Läppstiftet, i Göteborg. Enligt flera studier påverkar byggnadens röda färg så starkt att det avskräcker turister att besöka staden. Med direktiv från Sveriges huvudstad ska den röda färgen nu målas över med en djupblå färg vid namn Stockholmsblå.
– Färg har stor inverkan på våra sinnen men även på våra handlingar. Röd färg signalerar fara och gör att vi blir rädda och stressade. Blå färg däremot signalerar lugn och ro och får oss att gå ner i varv, berättar Flora Jaune, miljöpsykolog och färgterapeut.
Efter en analys av den nuvarande färgen på Läppstiftet ska en djupare blå färg ha en lugnare inverkan på oss. Enligt Stockholm kommer man genom att måla byggnaden Stockholmsblått få fler turister att besöka västkustens största stad.
Ommålningen kommer ske av Sveriges Färg och Lim Företagare, SVEFF. SVEFF är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg och lack i Sverige.
– Vi är otroligt glada över att ha fått det här uppdraget då vi tror att ommålningen kommer göra stor skillnad för göteborgarna. Vi hoppas även att vår insats och expertis på färg kan hjälpa Göteborg att locka fler turister, säger Olof Holmer, VD för SVEFF.
Bild: SVEFF