Nyheter

Fastighetsbyrån satsar på mobila boenden – husbilar

Svenska bostadsmarknaden präglas av inlåsningseffekter, höga priser och svårighet för unga och utsatta grupper att komma in. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, tror inte att politikerna kommer lyckas vända trenden och satsar därför på förmedling av en ny typ av boende. Husbilen lanseras som ett billigt, mobilt och modernt boendealternativ.
Den svenska bostadsmarknaden står inför enorma utmaningar. I dagsläget har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist, över en miljon svenskar står i bostadskö och unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har analyserat marknaden och kommit fram till att husbilen kan vara en snabb och enkel lösning för många.
– Politikerna har misslyckats med att få en fungerande bostadsmarknaden och stora grupper står utanför och kommer inte in. Och även om politiska reformer genomförs kommer det ta väldigt lång tid innan de får effekter. Därför ser vi husbilen som ett väldigt bra alternativ för många. Det är relativt billigt och känns väldigt modernt med tanke på den flexibilitet och mobilitet det innebär. Och du får ju boende och transportmedel i ett, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Begagnade och nytillverkade husbilar
Fastighetsbyrån startar nu med förmedling av begagnade husbilar på fastighetsbyran.com. Säljare får en ny rikstäckande säljkanal och köparna ett samlat utbud. Mäklaren fungerar som en oberoende mellanhand, på samma sätt som i vanliga bostadsaffärer, för att säkerställa kvalitet och en trygg och korrekt process. Företaget kommer även att sälja nytillverkade elhusbilar i samarbete med tillverkaren Lirpa1.
– Vi kommer att framförallt satsa på unga studenter och universitets- och högskoleorter. Studentbostäder är en stor bristvara och unga är inte lika fast i gamla, traditionella lösningar. Miljöaspekten är också viktig. Därför säljer vi elhusbildar där även en cykel ingår i priset. Ju mer husbilen kan vara ett boende desto bättre, säger Johan Engström.
Hoppkopplingsbara hus
Fastighetsbyrån har varit med i utvecklingen av elhusbilarna som Lirpa1 tillverkar. En finess i de nya bilarna är att flera kan kopplas samman genom en typ av hängbro med tak.
– Vi vet att grannar och umgänge är väldigt viktigt, speciellt för yngre. Med de nya husbilarna kan man enkelt skapa en typ av kollektiv och enkelt röra sig mellan de olika boendena. Inredningen är flexibel så i praktiken kan man välja att ha kök och vardagsrum i en bil och sovrum i en annan. Superpraktiskt, säger Bo Carsson, VD på Lirpa1.
Runt om i Sverige finns ställplatser för husbilar. För att bredda utbudet kommer Fastighetsbyrån även erbjuda platser hos sina bostadssäljare som inte får sina villor sålda direkt. Husbilsägarna får fler möjligheter och villasäljarna får möjlighet till intäkter och nya grannar.
Bild: Fastighetsbyrån