Nyheter

50-talshus och små villor har ökat mest i pris

Villor byggda på 50-talet har gått upp mest i pris de senaste fem åren, som en följd av en ökad efterfrågan på välplanerade hus. Sett till storlek har små villor, ofta renoverade sommarstugor med en boyta på 50–100 kvadratmeter, ökat mest i pris. Det visar en ny kartläggning som genomförts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Bostadsbristen i kombination med att räntan har varit historiskt låg de senaste fem åren har bidragit till att vi fått kraftiga villaprisökningar. Det har lett till en ökad efterfrågan på små och yteffektiva, hus som nyttjar planlösningen maximalt, vilket 50-talsvillor ofta gör, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat prisutvecklingen på villor under de senaste fem åren, baserat på byggår och boyta. Villor byggda på 50-talet har gått upp mest i pris, med en uppgång på 49 procent. Relativt nybyggda villor från 2000-talet har som jämförelse gått upp med 35 procent under samma period. Villapriserna i Sverige som helhet har stigit med 44 procent de senaste fem åren.
Ju mindre en villa är desto mer har den gått upp i pris procentuellt de senaste fem åren. Villor med en boyta på 50–100 kvadratmeter har haft den största uppgången, hela 50 procent sedan 2013. Minst har priserna stigit i storleken 200–400 kvadratmeter – 35 procent under samma period.
– De senaste åren har det skett en standardhöjning på fritidshus. Många har vinterbonat sommarstugan och i samband med en försäljning kan den då likställas med en mindre villa, och det är hett eftertraktat av många köpare, säger Marcus Svanberg.
Bild: Länsförsäkringar