Nyheter

De bästa reparbetarna gör upp i Malmö

Tävlingar i yrkeskunskap är inget nytt och lördagen den 30:e mars är det åter dags för reparbetarna att göra upp inom sitt gebit. Den andra upplagan av Swedish ropen är ett mästerskap i industriell klättring och tävlingsmomenten speed climb, advanced rescue och obstacle course utförs på upp till 15 meters höjd.
– Vi är själva professionella reparbetare och utför till vardags hantverksuppdrag, berättar David Norell som är initiativtagare till mästerskapet och även grundare till företaget Klätterservice. Tävlingen har gått från att vara helt nationell till att vi nu öppnat upp för resten av världen. I dagsläget finns cirka 35 deltagare från 7 olika länder.
Reparbete utförs i ett 2-repsystem och är ett miljövänligt, säkert och kostnadseffektivt alternativ till ställning och lift och används vid underhåll inom exempelvis fastighet och industri. Miljöaspekten har arrangören tagit fasta på och samarbetar med Naturskyddsföreningen.
– Att använda rep är en revolutionerande åtkomstmetod och ska vi ha ett hållbart samhälle är reparbete framtiden, säger David. Åskådare kommer in kostnadsfritt och vi har valt att skänka både eventuellt överskott och en summa per åskådare som besöker evenemanget till Naturskyddsföreningen.
– Alla inom branschen känner till Swedish Ropen men vi ser gärna att det kommer nyfikna besökare som vill uppleva något nytt för att sprida budskapet om reparbete i Sverige. Många känner ännu inte till de fantastiska möjligheter reparbete ger inom bygg, fastighet och industrisektorn, säger Anton Torsholm, VD Klätterservice.
Lokalen är vald med omsorg och mästerskapet hålls i den gamla gasfabriken i Arlöv. I den del där gastankar förvarades är det 15 meter till nock och gott om utrymme för både tävlande och åskådare.
– Det är en fin känsla av industri i lokalen och det tyckte visst skaparna av TV-serien Bron också, berättar David. Vissa scener är filmade i precis den här lokalen. Swedish ropen blir en häftig och rolig upplevelse och vi hoppas kunna locka åskådare i alla åldrar.
Tävlingsmomenten utförs på tid men att hålla högsta tänkbara säkerhet för sig själv och åskådarna är av yttersta vikt. Alla som deltar ska ha ett giltigt certifikat för reparbete och tävlande som riskerar sin egen eller andras säkerhet diskvalificeras.
-Majoriteten av deltagarna är certifierade av internationella branschorganisationer och har arbetat tusentals timmar i rep, så höjden på mästerskapet handlar inte bara om 15 meter till nock, hit kommer verkligen höjdarna inom industriell klättring, avslutar David.
Foto: Jon Enström