Nyheter

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag, har valt ONE Nordic AB för införandet av nya intelligenta lösningar för energimätning. I hård konkurrens vann ONE Nordic det prestigefulla helhetsuppdraget som inkluderar utbyte av ca 960 000 elmätare till nästa generations smarta elmätare, uppsättning av centrala IT-system samt insamling- och kvalitésäkring av mätdata. Det 10-åriga avtalet i miljardklassen, med möjlighet till förlängning på 6 år, ger ONE Nordic positionen som den ledande mättekniska helhetsleverantören i Sverige.
− Med ny kommunikationsteknologi, avancerade smarta elmätare, säkerhetslösningar i framkant samt hög grad av automatisering tar ONE Nordic mätdatainsamlingen till nästa nivå. I samarbete med vår mätarleverantör, kan vi förse Ellevio med en av de mest avancerade lösningarna för hantering av smarta mätare på marknaden. Affären kommer att sysselsätta drygt 150 av våra ingenjörer samt tekniker i fält som ska trygga en snabb och problemfri installation hos Ellevio’s kunder. Mätarbyten påbörjas under våren 2020 och kommer pågå fram till årsskiftet 2023-2024. ONE Nordic som genom åren utfört storskaliga projekt i Sverige har både erfarenheten och organisationen för att hantera dessa komplexa uppdrag. Vi är mycket stolta och hedrade över Ellevios förtroende, säger Jonas Arvidsson CEO för ONE Nordic-koncernen.
Efter en omfattande och global upphandling, kom Ellevio fram till att ONE Nordics erbjudande är den bästa kombinationen av en flexibel, framtidsäker och samtidigt tekniskt avancerad lösning med konkurrenskraftiga ekonomiska villkor. Lösningen kommer inte bara att lyfta Ellevios mätdatahantering till en ny nivå och ge dem möjlighet att erbjuda deras kunder realtidstjänster, utan den kommer även kunna göra det möjligt för Ellevio att få mer information om tillståndet i sina elnät. Det möjliggör en effektiv och tillförlitlig drift med färre och kortare avbrott. Den nya smarta mätlösningen är ett viktigt och stort steg när det kommer till att föra Ellevio till nästa nivå av digitalisering och smarta elnät samt förutsättningar att möta de krav som det nya energisamhället efterfrågar.
– Partnerskap är någonting som vi på Ellevio värderar högt och har fokuserat på under hela upphandlingsprocessen. Komplexa infrastrukturprogram som detta kräver ett starkt och transparant samarbete för att lyckas, och vi är både nöjda och förväntansfulla med vårt val av ONE Nordic som vår huvudleverantör och partner i detta avtal tillsammans med Sagemcom, säger Johan Lindehag.
Fakta om lösningen
Ellevios nya AMM-lösning består av ONE Nordics system och tjänster för hantering av smarta mätare och inkluderar, insamlingssystem, kundportal, kommunikationslösning samt system för rollout och kundtjänst. Lösningen integreras med intelligenta elmätare och system från, i huvudsak, mätartillverkaren Sagemcom.