Nyheter

Jubileumsparken vinnare av Sveriges arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur

Den 19 mars vann Jubileumsparken i Frihamnen Sienapriset som delas ut av Sveriges Arkitekter till landets bästa landskapsarkitektur. I motiveringen lyfts Jubileumsparken som en inspirerande förebild både för medborgardriven stadsutveckling och innovativt hållbarhetsarbete.
– Sienapriset är ett prestigefyllt arkitektpris att tilldelas. Det är extra kul att just Jubileumsparken har vunnit då det är ett speciellt stadsutvecklingsprojekt där vi tillsammans med föreningen Passalen skapat en mötesplats för alla som drivs, formas och leds av unga, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling.
Jubileumsparken är ett svar på göteborgarnas önskemål inför stadens 400-årsjubileum om stadsnära grönområden och att komma närmare vattnet. En första etapp av Jubileumsparken ska stå klar till jubileumsåret 2021 men redan idag finns det i den framväxande parken en bastu, en sötvattenbassäng i anslutning till Göta älv, en liten saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, en roller derby-bana, odlingslådor, testodlingar, kafé med mera.
Jubileumsparken drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att sköta driften och utveckla en mötesplats för alla. Förra året hade parken i sin helhet över 80 000 besökare.
– Sienapriset betyder att vi med Jubileumsparken inte bara når ut till göteborgare och besökare, utan att vårt gemensamma arbete även ger avtryck i branschen, säger Kristoffer Nilsson, processledare på stadsbyggnadskontoret.
Sienapriset 2018
Sienapriset har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Priset delades ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars 2019. Juryns motivering:
”När kommunen bygger park är invånarnas medverkan och platsens förutsättningar en självklar utgångspunkt. Projektet visar betydelsen av att låta fler komma till tals när staden växer och att stödja framväxten av lokala grannskap. När industrikajen omvandlas till park blir landskapsarkitekturen en förändringsmotor som bidrar till social inkludering och framväxt av lokala ekonomier. Vinnaren är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling och utforskar på ett innovativt sätt hållbarhetsbegreppet.”
Jubileumsparken i Frihamnen
Sienapriset är en av flera nomineringar och priser som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av Frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016. Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling, och är en del av stadens satsningar inför 400-årsjubiléet 2021. Den hittills byggda parken är en del av en strategisk metod för att utveckla ett område och är en del av planprocessen. Genom platsbyggnad öppnas området tidigt och verkar mellan vision, plan och genomförande.
Bilden:
Allmänna Bastun, Jubileumsparken, Frihamnen.
Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co
goteborgco.se