Nyheter

Han lämnar över ordförandeklubban

Efter elva år som HSB Malmös styrelseordförande lämnar Claes Caroli över ordförande­klubban vid föreningsstämman den 6 april. Med en bakgrund inom polisen, som bland annat förhörsledare på ekoroteln, ansågs Claes vara en stabil och trygg kandidat.
Här berättar han om sitt stoltaste ögonblick, vad han tror är organisationens framgångsrecept, samt ger några tips till sin efterträdare.
Hur har HSB Malmö utvecklats under din tid som ordförande?
– För tio år sedan hade bostadsrättsföreningarnas kontor fortfarande konteringsstämplar och en uppsjö av pärmar. Jag kom från försäkringsbranschen och hade varit delaktig i den digitala omställningen där. Så jag såg att det var nödvändigt för HSB att bli mer digitala. I samma veva kom Michael in som vd och startade den digitala resan. Han är en entreprenör och visionär och det är tack vare honom som HSB Malmö gick i bräschen för hela HSBs digitala utveckling.
Dessutom var vi en av de första HSB-­föreningar att börja bygga hyresrätter. Det har stundtals varit svåra tider för att sälja bostadsrätter, men eftersom vi alltid har byggt för våra medlemmar har hyresrätter varit en självklar lösning för att skapa boende.
Organisationen har under tio års tid visat på suveräna ekonomiska resultat. Jag tror det beror på en trygg entreprenörsanda i hela organisationen, där både nyproduktionen och medlemskapet har förvaltats varsamt.
Vilket är ditt stoltaste ögonblick?
– När jag 2015 fick stå på scen i Chicago tillsammans med arkitekten Santiago Calatrava och ta emot det prestigefulla priset ”The 10 Year Award” för Turning Torso. Utmärkelsen ges till höga byggnader som har visat sig vara värdefulla för sin stad och sin omgivning över tid.
Det är tack vare mina företrädare och deras mod som Malmö blev satt på världskartan. Jag ser det som en stor förmån att ha varit delaktig i att förvalta byggnaden.
Vad vill du skicka med till din efterträdare?
– Att fortsätta arbeta för öppenhet och samverkan med våra medlemmar och att alltid ha paragraf två i stadgarna som grund när beslut ska tas i styrelserummet ”…har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen”. Men det är samtidigt ständigt den största utmaningen, att veta vilka frågor som medlemmarna vill att vi ska driva.
– Så, försök att ha ena örat mot rälsen, luta dig tryggt mot HSB Malmös stadgar och slutligen ett litet privat tips; öppna bosparkonto till eventuella barn eller barnbarn.