Nyheter

Undersökning visar: Unga vill äga sin bostad

18- till 25-åringar ser bostadsbristen som ett större samhällsproblem än brottslighet och integration. Det framgår av en ny undersökning som också visar att 93 procent vill bo i villa, radhus eller bostadsrätt om 10 år.
– Unga vill äga sin bostad och villadrömmen lever, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier.
I dag hyr en av fyra i storstäderna i andra- eller tredjehand. Tre av fyra som hyr har inte heller möjlighet att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.
– Det ägda boendet ökar det egna inflytandet över boendesituationen. Januariavtalet säger ingenting om hur fler unga ska kunna uppnå sina bostadsdrömmar. Därför krävs en politisk översyn av kreditrestriktioner som det skärpta amorteringskravet och ett subventionerat bospar, säger Anna Broman.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Byggindustrier. Totalt har 1 012 personer i åldern 18-25 år intervjuats.