Nyheter

Nytt ABK-supplement

CM-bolagens och Byggherrarnas nya ABK-supplement ska underlätta för beställare vid upphandling av en Construction Management-organisation, genom att tydliggöra ansvarsfrågan och omfattningen av konsulttjänsterna.
CM-bolagen och Byggherrarna presenterar idag ett gemensamt framtaget ABK (Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag)-supplement, med bl a checklistor och kontraktsbilagor för att förenkla upphandlingen och tydliggöra konsultansvarsfrågan för beställare av konsulttjänster med genomförandeformen Construction Management.
CM-bolagen och föreningen Byggherrarna har arbetat tillsammans sedan 2016 för att utveckla ett nytt ABK-supplement, eftersom de såg ett kompletteringsbehov av de generella ABK09-riktlinjerna för att förtydliga och förenkla upphandlingar av CM-konsulttjänster.
Supplementet klargör t ex att CM-organisationen tar ansvar för hela processen och företräder beställarens intressen fullt ut. Därtill kan en heltäckande försäkringslösning, särskilt anpassad för CM-projekt, göra att beställaren erhåller ännu större trygghet genom hela projektet. Supplementet belyser även vilka riktlinjer som bör ingå i en CM-organisation, som t ex projektledning, produktionsledning, riskanalys, ekonomistyrning, hantering under garantitiden mm, samt vikten av att redan från början att ha en tydlig genomförandeplan, när det kommer till att initiera, planera, verkställa, kontrollera och avsluta.
För att läsa supplementet och omfattningsbeskrivningen i sin helhet, vänligen klicka här.