Nyheter

Många fler jobbtillfällen i byggbranschen i vår

Arbetsgivare inom byggbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +17 procent. Det är ett rejält uppsving på hela 29 procentenheter jämfört med förra våren, då prognosen låg på frostiga -12 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.
– Det är verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren inom byggbranschen. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt kring rekryteringen för att säkra sin kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.
Det ser fortsatt ljust ut på arbetsmarknaden inom byggbranschen med en sysselsättningstrend på +17 procent, vilket innebär att arbetsgivare tror på många fler jobbtillfällen under det andra kvartalet 2019. Det är en liten ökning jämfört med föregående kvartal då prognosen låg på +12 procent, men innebär ett ordentligt uppsving på hela 29 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året. Då låg sysselsättningstrenden istället på frostiga -12 procent.
I Sverige som helhet förväntar sig arbetsgivarna en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +9 procent. Det är den starkaste siffran på nästan två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen hela sju procentenheter starkare. Då förväntade sig svenska arbetsgivare knappt någon jobbtillväxt, med en svag sysselsättningstrend på +2 procent.