Nyheter

Efter Friggeboden och Attefallshuset – nu kommer Bolundaltanen – nu får du bygga altan utan bygglov

Nu gör regeringen det enklare att bygga altan. Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 juli och sedan behöver du inget bygglov för altan.

– Vi vill se till att alla kan njuta av solen på sin egen altan, kommenterar bostadsminister Per Bolund (MP) lagförslaget.

– Vi vill inte sätta käppar i hjulen för villaägare som vill bygga en egen altan. Vi vill göra det enkelt och minska krånglet. Nu slipper man ansöka om bygglov och man behöver inte uppfylla alla detaljplaners bestämmelser, säger bostadsminister Per Bolund (MP)

I dag kan en altan kräva bygglov, beroende på hur de är byggda. Ett vanligt trädäck i marknivå kräver oftast inte bygglov men om en altan räknas som en ny- tillbyggnad kan bygglov krävas. Oftast blir det aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken eller utrymme skapas under golvet.

Men det kan ändras redan den 1 juli, om de nya bestämmelserna införs.

Tidigare har två ministrar fått olika byggnadstyper uppkallade efter sig. Attefallshuset kommer från den tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) och friggeboden uppkallades efter Birgit Friggebo (FP), även hon bostadsminister.

– Skulle man kalla det för ”Bolund-altanen” skulle inte jag ha någonting emot det, avslutar Per Bolund.