Nyheter

Stillastående priser under februari

Den senaste månaden har både bostadsrätts- och villapriserna i riket stått stilla. Den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna gått ner med -2 procent och villorna med -1 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Malmö särskiljer sig fortsatt från övriga storstäder. Medan bostadsrättspriserna stått stilla senaste månaden även i Centrala Stockholm, Stor-Stockholm och Stor-Göteborg har priserna ökat i Centrala Malmö och Stor-Malmö med +2 respektive +1 procent. I Centrala Göteborg har priserna däremot gått ner med-1 procent. Även på villasidan är det Stor-Malmö som ökar med +3 procent senaste månaden. Sett till 12 månader har bostadsrätterna legat stilla i Centrala Stockholm medan det ökat med +5 procent i Centrala Malmö, samtidigt har villapriserna i Stor-Malmö ökat med +5 procent medan Stor-Stockholm minskat med på -2 procent.
– På det hela taget är det en blandad kompott av stilla, lite upp och lite ner beroende på var i landet man tittar. Dock är det ju inga större prissvängningar åt något håll just nu vilket ändå får betecknas som stabilt. Vi har dock utmaningar på framför allt på bostadsrättsmarknaden och nyproduktion där vi vet att det är fortsatt trögare. Det har ju skett en avmattning, det är inte samma huggsexa längre mycket på grund av amorteringskravet och det avspeglar sig i prisutvecklingen. Förstagångsköparna hade det svårt att komma in på bostadsmarknaden redan innan amorteringskravet trädde ikraft och det har inte blivit lättare efter, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.
Foto: Fastighetsmäklarförbundet