Nyheter

Ovanligt energieffektivt byggande i Vinslöv

Det är inte första gången som Erik Gustavsson, ägare till EG Bygg, förändrar kartan i Vinslöv, utanför Hässleholm. Orten som för 30 år sedan var känd som ett möbelmecka har förvandlats till ett modernt samhälle med nya bostäder och verksamheter. Entreprenadsjälen finns kvar men nu i modernare tappning.
EG Bygg gillar att ta utmaningar och utveckla redan vinnande koncept med ytterligare en ingrediens. Nu har de bland annat tagit patent på en extremt energieffektiv teknik inom byggkonstruktion som gör att hela huset har ett snittvärde, U-värde endast 0,12-0,13 watt per kvadratmeter inkl. dörrar och fönster. I fasaden monteras kompositfönster med max 0,8 i U-värde.
– Hemligheten är att vi får extremt låga driftkostnader där uppvärmningskostnaderna är strax över vad värmekostnaderna är för varmvatten. Golv, väggar och takisolering hänger ihop i sin helhet, säger Erik Gustavsson som förklaring till det låga genomsnittstalet.
Kvarteret Antilopen består av 36 hyreslägenheter varav de 16 första blev inflyttningsklara i februari och de övriga två etapperna med tio lägenheter i varje är under uppbyggnad. Hela projektet är indelat i tre etapper. Total boyta för hela projektet är cirka 2 515 kvadratmeter och huskropparna består av två våningar.
GIFAB är byggherre och EG Bygg är totalentreprenörer i uppförandet av flerfamiljshuset.EG Bygg har även ritat byggnaden.
– Vi utför hela byggprocessen själva utom VVS, el och byggplåt. Standarden i varje lägenhet är enligt normen med full utrustning av vad som krävs i ett kök och badrum. Varje lägenhet har egen tvätt och torktumlare. Ytskikten består av ekparkett överallt utom i våtutrymme och hall där vi har klinker på golven. Badrummen är kaklade och har dusch. Med komfortvärme i golven torkar det snabbt upp, säger Erik Gustavsson.
Lägenheterna består av tvåor och treor mellan 58-82 kvadratmeter. Planlösningen är öppen mellan vardagsrum och kök medan de mindre lägenheterna har separata kök. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.
– I och med att vi tillverkar betongstomme, bärande och lägenhetsskiljande väggar i egen fabrik kan vi hålla produktionskostnaderna nere. Det gör att hyreskostnaderna ligger på cirka 1450 kr kvadratmetern och år inklusive värme, varmvatten och fiber. Vi har en förräntning utan egen insats på 6,5 – 6,7 procent, fullfinansierat lånmässigt, tillägger Erik Gustavsson.
Sedan Erik Gustavsson flyttade till Göingetrakten har Vinslöv förändrat utseende. När möbelförsäljningsföretaget Hedbergs i Vinslöv gick i konkurs köpte han upp fastigheten 1997. De två andra möbelföretagen har gett plats för dels bostäder i form av parhus 2005-2006 och nu flerbostadshus.
– Jag har behållit byggnaden där Hedbergs i Vindslöv sålde möbler och byggt om det till en central samlingsplats med mötes- och konferensmöjligheter, Magnussons Agentur med profilprodukter och en sjukgymnast med gymanläggning i byggnaden. I källarplan finns en Sveriges största inomhusanläggning för Bangolf. Jag har försökt bevara byggnaden utvändigt i ursprungligt utseende. För övrigt har vi mark att kunna bygga 100 nya lägenheter till om vi vill, tillägger Erik Gustavsson.
Fakta:
Flerbostadshus Antilopen, Vinslöv Hässleholm
Byggperiod: sommaren 2017- hösten 2018
Byggherre: GIFAB
Byggentreprenör: EG Bygg
Arkitekt: EG Bygg
Bilden:
Kvarteret Antilopen består av 36 hyreslägenheter varav de 16 första är inflyttningsklara och de övriga två etapperna med tio lägenheter i varje är under uppbyggnad.